Vegetació Balear

Principal

Serra de Tramuntana

Possesions

Vegetació

Fauna

Links o enllaços

Webmaster

 

Entre els paisatges més característics de Mallorca (i de la Mediterrània Occidental) cal destacar la gran quantitat de garrigues i alzinars. No tan sols es troben a Mallorca sinó que també podem trobar-les a Menorca i Eivissa.

ALZINAR

L'alzinar (Quercion ilicis) és la comunitat vegetal que més equilibri mantendria amb tots els factors del nostre medi (sòls, temperatures, pluviositat, etc), però la intervenció i ocupació humana l'ha fet reduir de forma extraordinària. L'alzinar balear ha pateiox calor i sequetat i encara així aguanta de forma senzilla.

El sotabosc de l'alzinar conserva un cert grau d'humitat que contribueix al creixement d'una ampla varietat d'arbusts i herbes gràcies a les grans ombres que creen. No obstant, l'acció de l'home amb l'extracció de llenya i altres accions ha deteriorat el sotabosc de l'alzinar. Entre les plantes més significatives podem trobar:

- L'alzina (Quercus ilex): les seves fulles són dures, d'un color verd fosc. El seu fruit és l'aglà.

- Arboçera (Arbutus unedo): és un tipus d'arbust amb branques tendres i vermellenques. Té unes fulles grans i lluentes. Les seves flors són blanques i el seu fruit comestible és l'arboça.

- Mata (pistacia lentiscus): és un dels arbusts més comuns i més coneguts. A l'estiu desprèn una olor molt agradable. Les seves fulles són lluentes per damunt i deslluïdes per davall. El seu fruit és el llentrisca que antigament s'en treia un oli i les seves fulles servien com a planta medicinal.

- Llampúdol bord (Rhamnus ludovici-salvatoris): és un arbust endèmic de l'alzinar balear que arriba a fer un metre d'alçada. Les seves fulles són inconfusibles: dentades i espinoses. El podem trobar o podíem trobar a Mallorca i Cabrera.

GARRIGA

La garriga de les Balears està formada per: la garriga d'ullastres i garballons que ocupen els llocs més secs i més depredats; i la garriga de ciprells i romanins. Aquí podem veure unes quantes plantes característiques de la garriga:

- Ullastre (Olea europaea): aquest arbre té les fulles molt semblants a les de l'olivera però és més petit. La fusta d'ullastre és molt dura i s'utilitza per fer arades, mànecs d'eines, etc.

- L'olivera (olea europaea): és un arbre no massa alt, ramificat amb fulles petites amb forma de llança, impermeables i dures. Es tracta d'un arbre adaptat a la sequedat i a la calor mediterrània.  Les plantacions d'oliveres cobriren durant segles, gran part de les terres de conreu de Mallorca.

- Garrover (ceratonia siliqua): és una planta que a diferència de la majoria d'altres, cada garrover té una classe de flors: o masculines o femenines. El seu fruit és la garrova i és dolç.

- Ciprell o xiprell (erica multiflora): és una planta amb fulles com agulles, floreix a la tardor igual que l'arbocera. Es solia usar per fer umbracles.

- Estepa Blanca o d'escurar (cistus albidus): el nom provè del color de les seves fulles i perquè abans era emprada per escurar.

- Estepa llimonenca o morisca negra (cistus monspeliensis): és una planta de fulles estretes i amb una forta olor de resina. Les flors són blanques i més petites que les altres estepes.

- Romaní (rosmarinus officinalis): és l'arbust més agradable de la nostra garriga, és olorosa i medicinal, arriba més o menys a crèixer un metre d'alçada. Les seves flors poden ser blaves o roses.

Principal La Serra de Tramuntana Les possesions Vegetació Balear Fauna balear Links Webmaster