Inici

Qui som

Activitats

Arxiu

Enllaços

 

Com Plantar un Arbre ?

Plantar un arbre es una acció molt hermosa, però de vegades la intenció no basta, la nostra finalitat ha de ser assegurar la supervivència de la planta i facilitar el seu creixement. A aquesta secció vos explicarem quina és la manera més correcta de fer-ho i què hem de tenir en compte a l’hora de plantar un arbre.

 

Per què plantar un arbre?

Els boscos milloren la fertilitat del sòl i el protegeixen de l'erosió de manera que són vitals en la conservació del nostre entorn. A vegades la regeneració natural d'un bosc, després d'una pertorbació, es veu dificultada per la falta de sòl o de llavors. En aquest cas, és important fer repoblacions

 

Quan hem de plantar?

Un arbre no es planta en qualsevol època de l'any. Si, per exemple, plantau un arbre en ple mes de maig, segurament no aferrarà: el pobre arbre s'assecarà i morirà. Si el plantau dins els mesos de novembre o desembre, per contra, les coses vos aniran d'una altra manera: a la primavera següent l'arbre brotarà i continuarà el seu creixement de manera normal.

 

Un arbre no s'ha de plantar mai en primavera, perquè en aquesta època la natura és en el seu punt culminant, i, malgrat que l'arbre sap de la seva incapacitat per abastir‑se d'aigua, no pot impedir que els ulls s'obrin i que les fulles creixin. Llavors succeeix que es deshidrata com una pansa i mor.

 

Com ens indica el gràfic, podeu plantar arbres al llarg d'aquest període que va des de la meitat del mes d'octubre fins a la darreria del mes de març. Però heu de saber que com més vos acosteu a la primavera, més dificultat tendrà la vostra plantació per aferrar, com també seran majors les possibilitats de fracassar en l'intent.

 

* Podeu consultar al Calendari De Recol·lecció De Llavors de plantes de les Illes Balears.

 

Com fer-ho ?

 

1.       Fer un clot més profund que la massa d'arrels aproximadament de 20 x 20 cm, en una zona adequada. Extreure l'arbre de la palangana, amb el pa d'arrels, anant alerta i aguantant‑lo pel tronc, a fi que surti tot sencer.

 

 

2.      Procurau que la planta quedi vertical, i cobriu tot el pa d'arrels El coll de l'arbre ha de quedar tapat amb un parell de centímetres de terra. Tirau primer la terra més bona que hi ha al costat del clot que heu fet i, a continuació, la terra d'inferior qualitat.

 

 

3.      Pitjau amb les mans la terra que queda als costats de l'arbre. També podeu posar algunes pedres al costat de la planta. Així a l’estiu protegiran per una cara les arrels del sol, mentre que per l’altra costat li proporcionaran humitat. Una funció semblant la podem trobar amb altres plantes, com per exemple el càrritx.

 

4.      En cas que siguin necessaris, es col·locaran els protectors i les barres de subjecció de manera que quedin bastant fixos. Si és possible, regarem l'arbre perquè la terra quedi aferrada a les arrels.

 

 

* Nota: La major part dels textos i gràfics han estat obtinguts a partir del full informatiu editat per la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears.