Inici

Qui som

Col·laborar

Arxiu

Enllaços

Bosc de Ribera (Cúber)

S’Albufera

Microrrepoblació (Cúber)

 

 Activitats

Microrrepoblació experimental (Cúber, vora la pressa)

            La nostra principal zona d’actuacions està situada al Pla de Cúber on, des de la creació de l’associació (1996), hem desenvolupat la majoria d’activitats al voltant de l’embassament.  

El mes de desembre de l’any 2002 i a rel de les conversacions mantingudes amb la Direcció general de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, vàrem presentar una proposta de col·laboració per la realització d’una repoblació experimental vora la pressa de l’embassament de Cúber. Les conversacions varen fructificar i el mes de març de l’any següent s’inicià l’aixecament del tancament. Aquest projecte compta també amb el finançament de la Fundació Sa Nostra per a l’adquisició de material. 

Els objectius de la nostra proposta :

*        Facilitar la recuperació de la vegetació potencial amb la utilització d’espècies autòctones.

*        Definir i tancar una zona de reduïdes dimensions (50x100 m. aproximadament), per facilitar el control i seguiment de la vegetació.

*        Establir mesures de protecció per impedir l’accés dels animals (ovelles,  cabres, ases, bous, conills, llebres i altres rosegadors) a les plantes; actualment l’activitat d’aquests animals dificulta la regeneració natural de la zona.

*        Fer un seguiment de l’evolució de la vegetació.

*        Aprofitar en el futur les llavors de les plantes del tancament per crear un banc de llavors natural que faciliti la regeneració dels terrenys dels voltants, ja sigui per dispersió natural o per l’acció de l’home (sembres, plantacions...).

*        Si es demostra l’efectivitat d’aquesta actuació, es pot repetir a altres localitats per tal d’accelerar la regeneració natural de tota la finca pública.

 

  

Preparació del Tancament


Actuacions                                                                                                                     (Per ampliar, clicau les fotos)

 

F  Durant el mes de març de 2003 es fa fer una primera repoblació, plantant amb els amics i socis de l’associació un total de 80 alzines, donades pels nostres amics del Viver de Producció de Planta Autòctona Savina Planta Balear.

   

F  Desembre 2003 : Plantació de 55 alzines amb la participació dels alumnes de 2on de Batxillerat de l’IES Josep Mª LLompart. També es dugueren a terme tasques de manteniment, substituint les plantes mortes durant l’estiu anterior i millorant alguns camins interiors per facilitar el trànsit dels voluntaris. També durant aquest mes es recol·lectaren aglans i altres llavors per a futures repoblacions.

     

F  Març 2004:  Gràcies a la participació dels alumnes de l’Escola Taller-Bellver de l’ajuntament de Palma, es fa fer una nova plantació amb alzines, ginebrons, estepa joana i un parell de teixos i rotabocs.

 

F Delimitació d’una zona de control de 15x15 metres,  sense cap tipus d’intervenció i limitant només l’accés dels animals.

En acabar l’època de plantació es fa el seguiment de la repoblació amb una sèrie de visites periòdiques  per detectar possibles problemes i definir futures actuacions. Encara que han passat poc més de 18 mesos des de la primera repoblació, hem pogut observar el següent:

*        Efectivitat del tancament, donat que ha demostrat ser una barrera infranquejable per els animals més grossos.

*        La conseqüència ha estat el ràpid desenvolupament registrat per la vegetació existent, especialment els pins que hi havia d’una repoblació anterior (la diferència amb els que han quedat fora del tancat és espectacular).

*        Gran capacitat d’arrelament de les plantes (hi ha un 70% de supervivència durant el primer any).


Actuacions previstes  (manteniment)

                                I.      Substituir les plantes que han mort durant l’estiu.

                              II.      Incrementar la diversitat de la vegetació, especialment l’arbustiva.

                            III.      Eliminar les proteccions fer podes per facilitar el creixement dels pins de dins el tancat. Aquestes proteccions s’utilitzaran per augmentar l’altura dels que tenen els arbres del Bosc de Ribera, per protegir-los dels bous i ases.

   

                           IV.      Clarejar camins interiors per facilitar la feina i el trànsit dels voluntaris.