REGIDOR

Any Guillem Cifre de Colonya

 

 

 

 

Discurs del regidor Gabriel Cerdà Buades a l'acte inaugural de l'any Guillem Cifre de Colonya

 

     
Joan Cerdà Rull  
Discurs del regidor de cultura, el 7 de juny de 2008 a la Sala de Plens de l’Ajuntament, en motiu de l’Acte Inaugural de l’Any Guillem Cifre de Colonya.
 

Autoritats, pollencins, pollencines, amics tots.

L’Ajuntament de Pollença en sessió plenària declarà per unanimitat l’any 2008 ANY GUILLEM CIFRE DE COLONYA, en el centenari de la seva mort. Quan l’Àrea de Cultura d’aquest Ajuntament es plantejà aquesta declaració, ho férem per una banda, per responsabilitat política amb el fill il·lustre que dedicà la seva vida a millorar materialment i intel·lectualment el seu poble, Pollença. I per una altra banda, per donar a conèixer la seva figura i la seva obra més enllà de Pollença. I perquè no? També als pollencins i pollencines que encara no havien pogut submergir-se en el seu coneixement. Així com també les figures d’aquells que un cop Don Guillem ja no hi era, lluitaren per continuar la seva tasca.
Dur endavant aquesta tasca no és fàcil. El primer que varem fer va ser crear una comissió organitzadora amb les institucions públiques avui aquí representades, i sobretot amb la Fundació i l’entitat financera que duu el seu nom, llegat més conegut per tots i que ens ha arribat fins els nostres dies.
Fruit de les primeres reunions ha sorgit la celebració d’aquest acte solemne, però alhora senzill com hauria volgut Don Guillem.
També s’ha posat en marxa una plana web, un cicle de conferències, un documental, l’anuari 2008 i una sèrie d’activitats més, que estan en procés d’elaboració i que de ben segur ajudaran a aconseguir fites que ens hem proposat.
És evident que Don Guillem Cifre de Colonya, renuncià a unes comoditats de les que podia gaudir en aquella època per millorar les vides dels pollencins dins un context advers i en moments insuportables per una persona com ell amb una gran sensibilitat.
Don Guillem Cifre de Colonya no és un carrer, un centre cultural, un edifici a la UIB, o una Entitat financera, és molt més. És una figura cabdal dins la història de Pollença, Mallorca i d’aquestes Illes. Com diuen els historiadors: “el seu sacrifici per Pollença, ha fet que la seva importància sia molt menor a la que podria haver arribat a ser, en un altre indret físic”.
Per tant, l’amor per Pollença i la seva gent, també el dugué a la seva fi, i és aquí a on nosaltres pollencins i pollencines, hem de ser més conscients de la seva obra.
Deixar-me dir que, personalment aquells pels de punta que em posa Joan Mas amb el seu crit desesperat, també ho fa la figura de Don Guillem Cifre de Colonya amb el seu crit silenciós, d’anys de feina, però amb la mateixa finalitat, la d’alliberar el poble de Pollença dels nous perills com diu el nostrat Puix Patrona.
Així doncs només resta agrair a totes les entitats i persones que fan possible aquest any Guillem Cifre de Colonya. A tots moltes gràcies.

Gabriel Cerdà Buades

Regidor de Cultura

 

Logo Any Guillem Cifre de Colonya