Historia de l'associació. Carta de la Presidenta.

 

 


Nova Associació juvenil "Es pantaleu”, “El teatre de S'Arracó acull la presentació de Es Pantaleu”, “La periodista Joana Dols al cap de Es Pantaleu”,.... Aquests són alguns des titulars que sortiren a la nostra premsa escrita arrel de sa constitució de la nova associació juvenil d'Andratx anomenada “Es Pantaleu”. Segur que molts de vostès pensaren que es tractava d'una exagerada difusió als mitjans de comunicació per ser una associació tan petita, o be que es notava massa que la presidenta electa de Es pantaleu es dedica en aquesta boja professió del periodisme. Siguin quines siguin ses crítiques que hagi rebut sa nostra modesta associació, el més importants és que a la fi ha estat constituïda i que de cada vegada són més els joves que s'apunten a ella i que gaudeixen de ses nombroses activitats que anem desenvolupant, al mateix temps que ens ho passem d'allò més bé, i si no s'ho creuen, demanin a qualsevol des seus integrants o be visiten aquesta fantàstica pàgina web de sa nostra associació, que per si no ho saben, ha estat creada per un des dissenyadors gràfics més importants de sa nostra comarca, en Carlos Noguera. En aquesta pàgina trobaran tota sa informació que necessitin saber sobre Es Pantaleu, ses activitats que anem realitzant i el que han de fer si volen esser un des nostres socis. Jo, personalment, els convit a que visitin totes ses seves seccions, i que davant qualsevol dubte es posin en contacte amb algun de nosaltres.
Però com que no voldria donar per suposat que tots els que heu entrat en aquesta pàgina coneixeu un poc de què va aquesta associació, o al manco a quelcom  que pertanyi a la seva directiva, em prendre la llibertat de contar-los com es va iniciar i qui som els que la integrem.

Aquesta fascinant història, al menys ho és pels que la hem viscuda, es remonta a finals de l'any 1996 quan per casualitats de la vida, vaig tenir l'oportunitat de conèixer a un grup de joves de Sant Elm, als quals els unia una mateixa cosa: la passió per aquesta petita localitat costanera d'Andratx. I és que a Sant Elm és on han viscut sa seva infància, sa seva adolescència i ara sa seva joventut. Supòs que el que me va passar amb ells, va ser molt semblant al que s'anomena “un amor a primera vista”, i és que de tot d'una me'n vaig donar compta de que volia formar part del seu grup i desitjava amb tot el meu cor que es convertissin amb els meus amics, i és que amics com ells ja no se'n solen trobar avui en dia.
Poc a poc es nostre grup d'amics es va anar fent més gros, junts vàrem viure moments inoblidables, i no és que jo cregui que el meu grup és el millor del món ni l'únic que s'ho passa be, però sí que és cert que pocs grups es prenen tan seriosament es concepte de unió com es nostre. I de unió deriva sa paraula associació i és que quasi sense voler, jo diria que es nostre grup ha actuat sempre com una vertadera associació, fins i tot vàrem arribar a crear amb ses nostres pròpies mans sa nostra peculiar seu.

Sí, sí, ho han llegit be; Es tractava d'unes obres que es Govern Balear havia paralitzat. Estaven ubicades prop dels actuals apartaments “Amores”, i gaudien d'unes vistes fantàstiques cap a la nostra estimada Dragonera. quan les vàrem per primera vegada, tots pensàrem el mateix: la de festes, sopars i reunions que podríem fer aquí! Clar que primer ho havíem d'habilitar, així que ens posàrem “mans a la obra”. Cada qual aportà el seu gra d'arena, i com que el nostre grup destaca per la varietat de professions des seus integrants, podríem dir que ens va quedar una espècie xalet subterrani de luxe, completament moblat. Allà ens reuníem per fer torrades, festes, reunions,... Sí és cert que exercíem una activitat qualificada d'il.legal, ja que nosaltres sí que érem uns autèntics ocupes, però mai ningú ens va venir a engegar, i a més puc assegurar que sempre vàrem ser molt respectuosos amb l'entorn. Però clar, tal i com era d'esperar, es celebrà es judici en contra d'aquestes obres il.legals i finalment es procedí en el seu enderrocament (per cert, jo mateixa vaig anar a cobrir aquesta notícia i vaig plorar llàgrima viva al veure com ses excavadores acabaven amb sa nostra primera seu. Fins i tot la presidenta del Consell, Mª Antònia Munar, que presidia l'acte d'enderrocament, em mirava amb cara de pena i desconcert al mateix temps,...). Després d'això, decidírem seguir amb les nostres festes i reunions a uns altres llocs: ses nostres pròpies cases. Aquí és on vull agrair personalment a totes ses nostres famílies la paciència i lles hores invertides en netejar les seves llars, després de que ses més de 30 persones que de vegades som, passéssim per elles.

Poc a poc vàrem anar creixent i evolucionant, i com no? També ho feren ses nostres idees i ses nostres maneres de pensar. Per alguns el grup deixà d'esser important, però per la majoria de cada vegada ho va ser més i entre tots l'anàrem reforçant. Fins i tot les parelles de la majoria dels integrants s'uniren al grup, i amb el temps hem arribat a ser molts.

Un vespre ens reunírem com de costum al pont de sant elm per parlar de temes transcendentals, i entre ells sorgí l'idea de millorar les nostres estimades festes de Sant Elm, que de cada vegada anaven empitjorant més. No es tractava de col•laborar tal i com havíem fent any rere any sinó d'organitzar-les íntegrament i fer-les millors, més divertides, més emocionants. Immediatament ens posàrem en contacte amb l'Ajuntament d'Andratx, el qual no mostrà molt d'interès en un primer moment, però a l'any següent, després de que es comitè de festes de Sant Elm anuncies la seva retirada, tornàrem prendre contacte amb l'Ajuntament tot i que aquesta vegada ho férem directament amb el seu batlle, Eugenio Hidalgo, el qual es mostrà extremadament receptiu i ens confià les festes; Unes festes que bateren records en quant a participació i mai me cansaré de repetir-ho, tot i que molts odiïn que ho faci. Després de les festes, vendria el pas més important de tots: constituïr ja definitivament l'associació. Així que amb l'ajuda del propi batle i de les regidores Isabel Alemany i Aina Maria Porcel, férem realitat aquest gran projecte. De llavors ençà són moltes les activitats que hem anat fent, ja sigui de caire lúdic, cultural o solidari, entre d'altres, i esper de tot cor que puguin ser moltes més les que facem properament.

Si encara segueixen llegint, significa que han tengut molta de paciència i els hi agraeixo molt. Quan un escriu sempre ho fa pensant que seran molts els que llegiran les seves línies, tot i que per desgràcia la majoria de vegades no és així, i és que has de ser un excel•lent comunicador per poder captar l'atenció dels teus lectors més de 2 minuts.

no sé si ho hauré aconseguit, de totes maneres vull aprofitar aquesta pàgina per donar les gràcies a tota una sèrie de persones que des del primer moment ens han recolzat en tot el que hem fet: a les nostres famílies, al equip de Govern del Ajuntament d'Andratx, al periodista Lorenzo Gutiérrez, als grups musicals “The Little Kiss” i “Cinco Duros”, als veïnats de Sant Elm i a totes les persones que d'una manera o una altre sempre col.laboren amb tot el que fem; i com no? També vull donar les gràcies a tots aquells que critiquen tot el que fem, ja sigui a través de d'internet o de terceres persones, perquè gràcies a aquestes crítiques, que per cert reflecteixen una clara enveja cap a noltros, intentam posar més ímpetu a tot el que feim dia a dia, ja que ens donem compte que sóm el punt de mira de moltes de persones i col.lectius andritxols, i això sens dubte ens motiva. Però ja per acabar els hi confessaré que el que realment en motiva a mi personalment a fer sa meva feina com a presidenta de s'associació juvenil “Es Pantaleu de Sant Elm”, és veure com es socis es diverteixen a lo gran i gaudeixen amb tot el que fan, ja sigui organitzant festes, pancaritats, anant d'excursió o exposant es seus cossos “serranos” per una causa tan justa com va ser recaptar fons per les víctimes del tsunami, entre d'altres activitats.

A tots ells un milió de besades i a tots els que me heu llegit fins el final, simplement gràcies i fins aviat.Juana Dols Pons
Presidenta Associació Juvenil "Es Pantaleu" de Sant ElmPrograma en PDF
 
  @ WebMaster: Carlos Noguera