Miquel López Crespí. Escriptor

...... ------------------------------------------------------------------------Tornar a Llibres comentats

L'amagatall

L'amagatall és la segona de les novel·les que Miquel López Crespí ha publicat referent a la guerra civil a Mallorca. És una trilogia que s'inicià amb Estiu de foc, continuà amb L'amagatall i acaba, per ara, amb Núria i la gloria dels vençuts. I diem per ara perquè l'autor ens ha confirmat que romanen sense editar Un tango de Gardel en el gramòfon, L'al·lota de la bandera roja i Nissaga de sang. Quan s'editin aquestes novel·les estirem probablement davant el més important grup novel·listic ordit en torn de la guerra civil.
L'amagatall neix com un homenatge als republicans mallorquins que s'hagueren d'amagar dels escamots feixistes àvids de sang, per salvar la vida. Gent emparedada que passà anys sense sortir d'una petita habitació, o d'un pou sec o, fins i tot, d'una caixa de fusta per guardar la roba. Gent que si eren trobats eren mort sense cap contemplació al mig del carrer, davant la seva família. D'altres s'amagaren per la muntanya, cercant burlar els escamots d'extermini i si hi havia sort trobaven bona gent que els ajudava donant-los menjar o roba, però molts pics havien de subsistir menjant figues o caragols torrats.
Miquel López vol deixar constància del patiment d'aquells republicans que ho eren perquè volien canviar un món injust i que afiliats a Esquerra Republicana de Catalunya, al PCE, al PSOE, la UGT, CNT o el POUM combatien per portar idees de justícia i llibertat a les classes populars mallorquines i foren anihilats per falangistes, militars i bona part del clergat mallorquí.

Josep Massot i Muntaner ha escrit sobre les novel·les de la guerra civil...

D'aquest llibre Miquel Ferrà i Martorell ha escrit...

..........