premiplaneta2005


Maria de la Pau Janer s'enduu el Planeta 2005 de novel·la
Juan Marsé critica l'obra de Janer per lenta i sentimental
L'escriptora mallorquina Maria de la Pau Janer ha estat la guanyadora del Premi Planeta, que convoca l'editorial Planeta. Janer ha guanyat el guardó més ben dotat de les lletres espanyoles amb 'Pasiones romanas', una història d'amor humà i d'amor envers la capital italiana. Fa tres anys ja en va ser finalista amb 'Las mujeres que hay en mi'. I l'escriptor peruà Jorge Baily ha estat el finalista amb la novel·la 'Y de repente un ángel'.

Els dies previs al lliurament del Premi Planeta han estat encapçalats per les declaracions d'un dels membres del jurat, Juan Marsé. L'escriptor barceloní va atiar la polèmica que sempre envolta el guardó més ben dotat de les lletres espanyoles (601.000 euros) i va dir que cap de les novel·les presentades mereixia el guardó. Amb tot, va recordar, com que el premi no pot quedar desert, és necessari de votar la novel·la que sigui menys dolenta. Marsé va fer aquestes asseveracions a títol personal i les va desvincular de la resta del jurat, format per Carles Pujol, Rosa Regàs, Carmen Posadas, Alberto Blecua, Pere Gimferrer, Antonio Prieto i Manuel Lombardero. No és la primera volta que Marsé critica el Premi Planeta. L'any passat, tot just incorporat al jurat en substitució de Manuel Vázquez Montalbán, ja va qüestionar la qualitat de l'obra guanyadora de Lucía Etxebarría.
Durant el lliurament del guardó, tant Marsé com Rosa Regàs van fer referència a la baixa qualitat de les obres participants, inclosa la guanyadora. Amb tot, el més dur va ser Juan Marsé, que va dir que el problema de 'Pasiones romanas' és que té un ritme narratiu massa meticulós i que tendeix al sentimentalisme. Maria de la Pau Janer va contestar a l'escriptor barceloní argumentant que li ha passat el temps de fer d''enfant terrible' de les lletres.
A la convocatòria de 2005 s'hi havien presentat una mica més de quatre-centes novel·les, provinents de tots els racons de planeta (fins i tot del Marroc i del Camerun). D'aquestes, deu van passar a la recta final.