Actualitat, Festes, Agenda, Novetats.

A partir d'ara per millorar el format, espai i funcionalitat, aquesta secció s'ha traslladat al bloc: Racó d'En Pere Joan Martorell....ens veim al Bloc!!! Salut!!!Sencelles, dissabte 7 de febrer a les 16:30H. Trobada de Xeremiers i Reconeixament als "Xeremiers de C'an Llargo", passacarrers amb els Gegants de Palma, Muro, Santa Maria i Son Sardina. Concert amb "Ximbomba Atòmica".


Com ja es tradicional l'ultim cap de setmana de Gener es cel.lebren els Foguerons de Sant Antoni al Barri Barceloní de Gràcia organitzats per l'Associació Cultural Albopàs i també, la Federació Festa Major de Gràcia hi col.labora. Ximbombes, Gloses, Xeremiers, ball, tradició,,,,i al C.A.T. enmarcat dins el festival internacional Folk Tradicionàrius a la seva XXII edició "Biel Majoral " en concert i ball amb "Xeremiers de Mallorca". Vos hi esperam a tots!!!!


Mon pare en TONI MARTORELL, en "Toni Gran" l'amo de Ca ses Blanques ens ha deixat, un pare que ens va transmetre en tot moment, alegria, pau, amor, festa i honestitat, Gràcies a tots, de tot cor pel suport rebut aquets dies en nom de la nostra familia... El darrer adéu serà demà dia 07/01/09 a les 20:00h. al Monestir de La Real.


Unes noces de pinyol vermell!!, fou el dia més feliç de la nostra vida... inoblidable.....gràcies a tots!!!...


I enguany l'Ajuntament de Consell s'ha posat de gala amb la Música d'Arrel i es que enguany a la fira de tardor hi vàrem participar "Ximbomba Atòmica" i els "Grollers de Factoria de Sò".........un cartell que nosaltres agraïm de tot cor!!!...ens agrada molt la festa, i es va viure un ambient molt festiu i agradable....la gent molt engrescada....i... "Ximbomba Atòmica" per ballar i botar!!!!...... Gràcies a l'Ajuntament de Consell i a tots vosaltres per esser-hi!!!!!.....


Coincidint amb l'inici del nou curs escolar 2008/2009 a l'Escola de Música d'Esporles, aquest pròxim Diumenge 5/10/08 es cel.lebra la IV Edició de la "FIRA DOLÇA" 2008 a la vila d'Esporles... Els Xeremiers de l'Escola de Música hi serem presents en aquest acte! Salut Esporles!..

Seguint amb els inicis de curs, també hem començat a l'Escola de Música de Santanyí, i enguany els Xeremiers de Santanyí vàrem participar al cicle de música tradicional MUSICA AL CASTELL a la ciutat de DÈNIA...


Els dies 29, 30 i 31 d'agost, és Festa Major a "Vilafranca del Penedés", i en Pere Joan per segona vegada va participar sonant al "Ball de Panderos" a les festes de "Sant Fèlix". Tot un honor i un plaer de participar d'aquesta festa tan autèntica, gràcies als companys del Principat de "Punt de Malura"!! Salut companys!.


"Xeremiers de Son Roca" oferirem a Itàlia dues actuacions dins el festival "Sete Sóis Sete Luas" amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, que té entre els seus objectius difondre la cultura pròpia de les Illes Balears a tot el món. Participarem Tomeu Camps amb les Xeremies, Pere Joan Martorell amb el flabiol i el tamborino, Manel Martorell amb la mandola i el guitarró i el músic i compositor Joan Florit amb les Xeremies....actuarem el pròxim 23/07 a "Villa Toscanelli" i el 24/07 a Roma a les 21:30 hores. Us mantindrem informats!

Sus! a les Festes de La Beata a Villafranca, el dia 21/07/08 a les 21:30.... Conferència a càrrec de Xavier Carbonell amb el tema "Dimonis i Xeremies" i a continuació es va presentar el tema de nova composició "Sa Sortida del Dimoni de Villafranca" a càrrec del l'autor Joan Florit i el va acompanyar el company de colla en Pere Joan Martorell. Dins el marc de les "Festes de La Beata 2008" a Villafranca de Bonany.....Estau tots Convidats!!!.


Tornam a l'antiga!, i és que l'art de fer sarrons de cabrit no volem que es perdi, i a més són els que millor van a per dur la presió per a fer sonar les xeremies, així és que ens hem posat fil a l'agulla a tornar a fer sarrons de cabrit i d'anyella.... ......una vegada tenim la cabrida i/o l'anyella, la inflam i treim la pell sencera, com si d'una camiseta és tractàs, després li fregam una mica d'oli d'oliva i després sal a rompre per evitar que els virons s'acostin..... .....és gira la pell amb el pel per defora, es doblega i estarà penjada fins que s'aixugui... i ara a esperar que degoti i s'asequi, després el rentarem amb aigua de la mar (per les seves propietats curatives)....i ja us seguirem informant del procés.....Fins aviat!!!


Els Cossiers d'Alaró ballant el ball de l'embull acompanyats de la flauta de tres forats sonada per en Jaume Sastre...

El passat dissabte 31 de maig fou la festa major a "Los Damunts" d'Alaró, sortíen els estimats "Cossiers d'Alaró", a partir de les 18:00h.

En Joan Sureda i en Pere Joan Martorell desde fa un bon grapat d'anys que acompanyam a aquets cossiers al seu recorregut i en els seus ancestrals balls i dances. Destacarem que els cossiers van acompanyats d'una flauta curiosa de tres forats, d'origen medieval que encara conserven en el seu estat original, sonada a l'actualitat per en Jaume Sastre.

El que més m'agrada dels cossiers d'alaró es la seva popularitat, ja que fins i tot els més petitons ballen i gaudeixen d'aquests personatges i balls. L'Arxiduc Lluís Salvador ja parlava del caràcter popular i espectacular d'aquets Cossiers.


El passat 27 de maig, vàrem assistir a la Master Class de "ELISEO PARRA" tot un luxe, un mestre de les percusions tradicionals. Un acte organitzat per el Conservatori Superior de Música i Dansa de les Illes Balears.

....entre d'altres una curiosa tradició encara viva, la tradició de cantar amb el sò percutit d'una pella, sempre neta i lluenta penjada a les cases, una tradició que se conserva a les zones de Sanàbria i Zamora.

...finalment el "Pandero Cuadrad" cuadrad amb pell de cabrida i percutid amb una massa i amb la mà molt arrelat a la localitat de "Peñaparda", ens va mostrar els impresionants ritmes compots d'arrel tradicional com el charro.


El passat 23, 24 i 25 de maig hem participat del XXI edició del Festival Folk Internacional al C.A.T., al Centre Artesà Tradicionàrius, dins el marc de: "EL SAC DE GEMECS I LES XEREMIES". Tres dies dedicats al sac de gemcs i les xeremies de Mallorca instruments clau en la música tradicional dels Països Catalans, present en la sonoritat de diferents cultures.

Una referència de la gaita asturiana, Xuacu Amieva, Tot un històric de la música tradicional asturiana, amb la seva banda ens va presentar el seu últim disc, Seis. Es va corroborar la seva experiència desde la música d’arrel i fins i tot com a compositor. Va començar fent un recorregut per temes tradicionals, i després d’algunes cançons més intimistes encara la recta final amb la fusió de melodies asturianes, irlandeses i escoceses en uns últims compassos trepidants. Amieva no només toca multitud d’instruments (amb especial atenció a la gaita), sinó que és capaç d’anar canviant de registres en un mateix concert.

El 24 dematí els "Xeremiers de Son Roca" amb Manel Martorell al guitarró, Guillem Horrac, Joan Piu , Marga Portells, Simó Busquets i Monserrat López participàrem a una divertida proposta del C.A.T. "Folk als mercats", dins el mercat de l'Estrella la música tradicional es va barrejar amb l'olor de fruites i embotits.

Dins el marc del Festival Tradicionàrius, presentàrem el treball més personal i ambiciós del nostre estimat amic i mestre desaparegut "Toni Roig", un projecte espectacular...amb el concert de les peces: Adagi, Divertimento, Fantasia Clàssica, Llegenda i Suite Mayurqa, Roig cercaba fusionar música clàssica i música tradicional a la recerca del seus origens. Sota la direcció de Miquel Brunet, els solistes Bernat Cabot, Lina Roig i Marc Bonastre, l'Orquestra creada per a l'ocasió, i els components d'Al-Mayurqa, presentàrem " Al-Mayurqa clàssic".

Despres Al-mayurqa amb na Neus i n'Aina i la veu i empenta del nostre estimat company Biel Majoral presentàrem "Temps de Revolta" un treball compromés amb la terra i la Cultura del nostre país i amb els Països Catalans on poguerem gaudir d'una ballada d'allò més engrescadora.

El diumenge dematí, al C.A.T. " FIRA DE CONSTRUCTORS DE SACS". La construcció d’un sac de gemecs és gairebé un art. Perquè tothom pugui observar aquest procés artesà, alguns dels lutiers que avui treballen fent aquests instruments mostraren els diferents passos, materials i eines que fan servir. Participaren: Jordi Aixalà, Xavier Orriols, Cesc Sans, Paco Regueiro, Guillem Horrach, Miquel Tugores, Joan Maroig, Xavier G. Bosch, Jordi Tomàs, Miquel Claramunt i Sergi Masip.

TROBADA DE SACAIRES A GRÀCIA El so del sac de gemecs fou present per tots els racons del C.A.T. Diversos grups de sacaires actuarem simultàniament.

Alguns dels músics i formacions que hi participàrem són: Francesc Sans, La Sacairada, Ministrils d’Igualada, Xeremiers de son Roca, Pere J. Martorell, Tomeu Camps, Miquel Tugores i Tomàs Salom, Marga Portells, Manel Martorell (amb el guitarró), Maties Mazarico, Sergi Masip i Guillem Fornés.

Tota una experiència i una iniciativa que esperam seguesqui endavant i poguem gaudir de la consolidació d'aquesta trobada..... Salut Toni Torrens i amics del C.A.T.

Finalment no podiem partir del principat sense oblidar una tradició molt arrelada que ens va explicar i guiar el sacaire Xavier Orriols, "L'OU COM BALLA", tradició creences, fecunditats i primavera barrejats amb la natura la creació i l'equilibri.........a l'admidat Biel Majoral, que ens ha recolzat en aquets moments difícils!, perque el seu missatge el tenguem ben present:...JO SOC CATALÀ DE MALLORCA...CATALA INSULAR...QUÈ TÉ AQUESTA TERRA NOSTRA QUI CONGRIA TRAÏDORS...tradició i reivindicació!..Endavant Biel!!!


DIADA-LA NOSTRA LLENGUA-EL CATALÀ-AL CARRER. Dia 17 de Maig a la plaça de Cort!!!!!Trobada gegantera, fira d’entitats, poesia, teatre, lectura al carrer, festa infantil, ballada, espai de cultura popular, música, projeccions, espai intercultural, portes obertes a Can Alcover i estrena de la música realitzada per Manel Martorell "Ball de Jaume I i Violant" que ballaran els gegants de l'Obra Cultura Balear.


Xeremiers de Mallorca a: NOVELDAS.

Noveldas: Els propers 2, 3 i 4 de Maig els Xeremiers de Son Roca (Tomeu Camps i Pere Joan Martorell), en Manel Martorell i el Glosador Mateu Mates "Xuri", el xeremier anfitrió de Noveldas Pep Lluís Fornies i els Xeremiers Pau i Càndid viatjarem fins a Novelda (País Valencià) als actes de cel.lebració del 800 aniversari del naixement de Jaume I, allà participàrem a diferents actes de Cultura Popular, aquí teniu la programació. En Recordança de Jaume I el Conqueridor, i que Visquen "Els Països Catalans". Gràcies Pep Lluis!

Conferències, Glosades, Xeremiades, Concerts, Cercaviles, intercanvis i fins i tot balls ens donarem cita els pròxims dies a Noveldas......

Data: dissabte 24 de maig Lloc: C.A.T. Cicle: Cap de Setmana del Sac Hora: 22 h Preu: 7 € | Amics del C.A.T.: gratuït presenten: Temps de revolta i Al-Mayurqa clàssic (homenatge a Toni Roig) La presència d’Al-Mayurqa en una edició tan especial del Tradicionàrius té un doble sentit, i per això el seu concert es dividirà en dues parts. En primer lloc serà un record a Toni Roig (1946-2007), un dels fundadors de la formació i una de les persones que més ha treballat per revitalitzar la cultura i la llengua catalana a les Illes Balears. Un concert de comiat on Roig hi serà ben present, ja que de fet el grup va adoptar la seva filosofia i els seus objectius. És l’espectacle Al-Mayurqa clàssic, on els acompanya una orquestra de cambra creada per a l’ocasió. “Ens preocupa la nostra identitat, sense oblidar que som part del Mediterrani, i que la riquesa del nostre patrimoni cultural no pot desaparèixer.” Però els mallorquins no podien passar pel Tradicionàrius sense presentar també el seu darrer treball discogràfic, Temps de revolta, on expressen les seves inquietuds i sobretot les ganes de canviar el que no els agrada. No hi ha temps per quedar-se assegut al sofà. Són: Maria Vilche: percussió i veu Manel Martorell: guitarra, llaüt i arxillaüt Pere Joan Martorell: flabiol, xeremies, grall i tarota Miquel Carbonell: guitarró i percussió Gaspar Jaume: baix També els acompanyaran: Biel Majoral: veu Neus Jaume: veu i flauta Aina Jaume: veu i violí Miquel Brunet: Guitarra i direcció de l'orquestra.

El passat 2 de març presentàrem al Teatre Principal amb el grup Al-Mayurqa, el nostre darrer treball discogràfic "TEMPS DE REVOLTA", que esdevingué un sentit homenatge al nostre desaparegut amic TONI ROIG. L'Anomenàrem "Del Palau al Principal" degut a la trascendència que va tenir al Petit Palau de la Música de Barcelona.


Trobada de Sa Pobla: Aquí teinu el programa de la darrera Trobada de Xeremiers a Sa Pobla, tot un referent a seguir,,,,Salut Antoni Torrens.


NIT DE CANÇÓ ERÒTICA I DE DOBLE SENTIT Espectacle procedent de les illes Companyia / artista: Artur Gaya Recreació de l'ambient d'una trobada casual de cantaires tradicionals. Mostra de com l'enginy popular explica el que la censura no deixa explicar. Lletres divertides de contingut eròtic i històries de relacions prohibides. Espectacle fou dirigit per Artur Gaya i conduïda per: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Hi participarem: De Catalunya: Ramon Manent i Els Tranquils. Del País Valencià: Pep Gimeno 'Botifarra'. De l'Aragó: Angel Vergara i Maria José Menal (Chaminera). Els versos més eròtics seran portats al cel de la taverna per: Laia Oliveres (Aeris i Veu), i de les Illes Balears: Pere Joan Martorell, Manel Martorell i Gaspar Jaume en record del desaparegut "Toni Roig", que havia estat convidat a participar d'aquest espectacle. Pitjant damunt la foto veureu el programa de la Fira de Manresa 2007.


Acompanyant als Gegants Xeremiers de La Sala.


Xeremiers a New York: Un grup de XEREMIERS de La Real, Ciutat, Sencelles, Sineu, Algaida i Calvià i una vintena de dimonis de sa Pobla passejarem dia 16 de setembre per la Cinquena avinguda i el Central Park de Nova York, en una activitat que s'inclourà, gràcies al Word Music Institute, al New York World Festival, que enguany homenatja les cultures de la Mediterrània..Aqui en teniu una imatge del grup al Central Park.......Salut.


Una Bona festa Popular!!!! Embala' 07, el poble de sencelles es va abocar a aquesta festa,,,,,forem els Xeremiers Joan Sureda, Joan Florit i Pere Joan Martorell.


L'amo n'Andreu David ens ha deixat !!!!!!! Desgraciadament per a a tots els xeremiers i amants de la cultura popular, l'amo n'Andreu "David" de Santa Maria ens ha deixat ....qui no coneixía n'Andreu....el definiría com un cor i una xeremia junt a l'hora......una joia......en aquests moments de tanta tristor només tenim una paraula per a ell: GRÀCIES de tot Cor....


GLosa Musicada: Hem aconseguit d'una manera fresca innovadora i autèntica i sense deixar de mirar enrera les arrels l'actualització de les gloses tradicionals de mallorca. A càrrec dels músics Pere Joan Martorell, Manel Martorell i el Glosador Mateu Mates"Xuri".


Màgia a Sant Joan!!! i enguany no fou manco!!... els passats 23, 24 i 25 de juny, els Xeremiers de Son Roca acompanyàrem el "Ball del Drac" de la Ciutat de Valls en tot el seu recorregut al Seguici Popular i Tradicional de Valls...Aquí en teniu una imatge a la plaça del blat....Salut a Tots!!!


El passat més de febrer, compartirem l'escenari amb el Gaiter Galleg Carlos Nuñez,,,,,una passada!!!!....una experiència inolvidable,,,,,en Manel , en Pere Joan, en Tomàs i en Miquel entrarem en escena amb l'artista...

La Cultura Popular més viva que mai!!!...La gaita gallega de Carlos Nuñez i les nostres Xeremies fusionades amb la interpretació de la Balanguera i Aires de Pontevedra...........

Xeremiers de Son Roca i Germans Martorell amb el gaiter Carlos Núñez.....fins aviat!!!!.....


El passat mes de maig forem estats a Sicilia a la localitat de Fiumenidissi,,,,En Manel (guitarró i mandola), en Joan Florit (Xeremies) i en Pere Joan (Flabiol i tamborino).......,fou un goig poder compartir les nostres inquietuts i músiques.....

En Xisco Vallcaneres també ens acompanya amb la percusió....i com no amb les traduccions a l'Italià.....

La conferència i el Concert a la Basílica fou el punt culminant de la nostra intervenció musical.......esperam poder tornar......Salut Suoni!!!!

Amb els companys de Suoni sonant la Zampogna....Salut Suoni.!!!!


Unes altres festes de Sant Sebastià son possibles,,,i així ho fou com cada any ens trobarem a la "Bodegueta del Sant Crist"...Salut Xeremiers i enhorabona Pep!!!!....


La Festa de Sant Antoni és present al Barri de Gràcia de Barcelona,,,,música i ball, Ximbombades i més de deu colles de Xeremiers hi participam...,,,Gràcies Antoni Torrens per aquest Gran Esdeveniment!...Visca la Cultura Popular i Tradicional!!!


Estam de dol, i es que aquets dies ens ha deixat Mestre Sebastià Mut, lo "Xeremier de Pina", va esser un dels primers xeremiers majors que vaig conèixer ja que era amic dels vells Xeremiers de son roca... moolt bona persona,,,,al nostre llibre de visites hi trobareu una entrevista que li feren a l'amo en Sebastià...


Els Germans Martorell vos agraïm de tot cor la vostra assistència a la tamborinada,..aixi com les mostres de suport rebudes..gràcies i seguirem endavant,,aqui teniu cinc cèntims del que va passar!!!

......per a més imatges visitau els diferents blocs....gràcies potti, pep torró i estel negre....


Germans Martorell ..... als "Tamborers de La Sala"... Seguirem dins aquesta tradició, racó de la nostra estimada 'Cultura Popular'?...... Cort ens ha fet fora!!!!.... Reclamam: ... Justícia .....Llibertat d'Expresió....Ideològica..i sobretot "CULTURA POPULAR"......No ens faran Callar!!! ...... que sentin els nostres cors,,,,,,,que sentin els nostres batecs de justícia...tota la informació al nostre llibre de visites i als diferents blocs..


... a una de les "Trobades de Xeremiers a Sa Pobla" amb el desaparegut mestre Miquel Aloy "Llargo", de que hem aprés moltes cançons amb un virtuosisme especial.....en el seu record!