"Xeremiers de Ron Roca" participàrem a la 11 edició de la "Fira Mediterrània" de Manresa, la millor fira de música d'arrel dels Països Catalans, on intervenen artistes i promotors de tot el món. Presentarem al "Cercaviles" i a la "Taverna de la Fira" el nostre espectacle "TREMPATS" amb la fusió de: Tomeu Camps a les Xeremies, Pere Joan Martorell al flabiol i tamborino, Manel Martorell a la mandola i el guitarró i Joan Florit a les Xeremies,,,,,gràcies al suport del Govern Balear per la seva col.laboració i a la fira Mediterrànea...


"Xeremiers de Son Roca" oferirem a Itàlia dues actuacions dins el festival "Sete Sóis Sete Luas" amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, que té entre els seus objectius difondre la cultura pròpia de les Illes Balears a tot el món. Participarem Tomeu Camps amb les Xeremies, Pere Joan Martorell amb el flabiol i el tamborino, Manel Martorell amb la mandola i el guitarró i el músic i compositor Joan Florit amb les Xeremies....actuàrem el passat 23/07 a "Villa Toscanelli" i el 24/07 a Roma a les 21:30 hores. Fou una experiència molt gratificant, sobretot per el paratge de "Villa Toscanelli" i les meravelles que ofereix la Ciutat de Roma, més avall veureu un parell d'imatges d'aquesta aventura. Salut" i Gràcies al Festival "Sete Sois i Sete Luas".


Màgia a Sant Joan!!! i enguany no serà manco!!... el 23, 24 i 25 de juny, els Xeremiers de Son Roca acompanyarem el "Ball del Drac" de la Ciutat de Valls en tot el seu recorregut al Seguici Popular i Tradicional de Valls...Aquí en teniu una imatge a la plaça del blat....Salut a Tots!!!


Tornam a l'antiga!, i és que l'art de fer sarrons de cabrit no volem que es perdi, i a més són els que millor van a per dur la presió per a fer sonar les xeremies, així és que ens hem posat fil a l'agulla a tornar a fer sarrons de cabrit i/o d'anyella....

......quant tenim la cabrida i/o l'anyella, la inflam i treim la pell sencera, com si d'una camiseta és tractàs, després li fregam una mica d'oli d'oliva i després sal a rompre per evitar que els virons s'acostin.....

.....és gira la pell amb el pel per defora, es doblega i estarà penjada fins que s'aixugui... i ara a esperar que degoti i s'asequi, després el rentarem amb aigua de la mar (per les seves propietats curatives)....i ja us seguirem informant del procés.....Fins aviat!!!


El passat 24 i 25 de maig hem participat del XXI edició del Festival Folk Internacional al C.A.T., al Centre Artesà Tradicionàrius, dins el marc de: "EL SAC DE GEMECS I LES XEREMIES". Tres dies dedicats al sac de gemes i les xeremies de Mallorca. A la foto Xeremiers de Son Roca, Tomeu Camps i Pere Joan Martorell amb Toni Torrens.


Els Xeremiers de Son Roca i ONA DIGITAL , vos presentam el nostre DVD" Passat i Present de les Xeremies a Mallorca" . Undebat interessant per entendre i difondre el paper dels xeremiers a la música tradicional, un document audiovisual que, més enllà del seu valor didàctic, pretén entretenir i obrir debats dins les nostres tradicions i cultura popular. Intervenen: - Xavier Carbonell- Cap del Departament de Música Tradicional de les Illes Balears al Conservatori Superior de Música i Dança de les Illes Balears. - Francesc Vallcaneres - Folklorista i Historiador. - Antoni Artigues- Professor de la UIB i Xeremier referent per la seva experiència amb els vells xeremiers. - Antoni Torrens- President de L'Associació Cultural ALBOPÀS, organitzador de les Trobades de Xeremiers a Sa Pobla i President del Consell Assessor de Cultura Popular del Govern Balear. - Jordi Aixalà- Constructor d'instruments basat amb la construcció d'instruments i sonoritats antigues. -Toni Roig - Músic Popular, i President del Centre de Difusió de Cultura Popular DEFESTA, company dels antics "Xeremiers de Son Roca". - Pep Miquel Camps- Cantautor i nét de Mestre Pep. - I els protagonistes "Trempats"...: - Tomeu Camps - Pere Joan Marotrell - Manuel Martorell - Miquel Brunet, d'ONADIGITAL. Un documental fet amb tot al nostre amor i sentiments cap aquests instruments que tant estimam......de tot cor....esperam que vos agradi....!!!!


Vos presentam el nostre treball discogràfic, el CD "TREMPATS", fruit del nostre amor cap els nostres instruments xeremies, flabiol i tamborino i a la cultura popular. Vos oferim la sonoritat dels antics xeremiers, la nostre colla de xeremiers, la vella veu de les tonades de camp, i la fusió amb altres instruments com la mandola, el llaüt, l'arxillaüt, el guitarró, la viola de roda, el baix acústic i les percusions tradicionals i ètniques, tot un luxe sonor com a reconeixement a aquells antics xeremiers.


El nostre CD "TREMPATS" i el DVD "Passat i Present de les Xeremies a Mallorca", podeu adquirirlos via One Line a:

Botiga One Line d'ONA DIGITAL.

MP3 - Per escoltar un fragment de Padrí Pep.

MP3 - Per escoltar un fragment de Mestre Guiem.

MP3- Per escoltar un fragment de Aulos i Veu.

Disposam de la formació del CD TREMPATS, amb la fusió de : Tomeu Camps (Xeremies, flabiol), Pere Joan Martorell (flabiol, tamborino, xeremies, flautes, percusions tradicionals i ètniques), Manuel Martorell (mandola, llaüt, arxillaüt, guiterres, guitarró i viola de roda), i Miquel Brunet (Baix acústic).


Als Estudis d'Ona Digital de Bunyola, on hem gravat l'enregistrament.


..... amb Miquel Brunet i Miquel Llinás.


La colla dels XEREMIERS DE SON ROCA, foto a una Ballada Popular a s'Escorxador, som en Tomeu Camps (xeremies), nét, fill, i fillol de xeremiers; i Pere Joan Martorell (flabiol i tamborino), jove xeremier de la nova generació de xeremiers. Som colla des de l'any 1990.


Els antecessors de la nostra colla, foto a la Granja d'Esporles eren el pare d'en Tomeu, mestre Jaume, i el seu germà, el conco En Pep, que també era el padrí jove d'en Tomeu, per això volem conservar el nom de XEREMIERS DE SON ROCA. El conco En Pep ja feia colla de xeremiers amb son pare, després amb el seu germà, mestre Jaume, i, quan aquest es morí, amb el seu nebot Miquel i amb el seu fillol Tomeu.


Els Xeremiers de Son Roca podem oferir, cercaviles, alborades, desfilades de protocol, ballades populars, recitals, acompanyament per fer ballar gegants i capgrossos, interpretació de "L'oferta" per a festes majors, i també per ballar, acompanyament de dances rituals, acompanyament d'autoritats, fires, mercats mijavals, corregudes de joies, bauxes, sopars a la fresca, etc.... En el nostre repertori conservam els temes més antics i recuperats dels antics xeremiers, com cercaviles, ball popular i balls rituals, del camp de mallorca, i temes de nova composició i amb nous arranjaments. La nostra colla la podem ampliar amb més instrumentistes fusionant colles i bandes de xeremiers i altres formacions musicals.


XEREMIA MIDI La revolució-evolució , enamorat!!! Com sempre de les xeremies m'imaginava d'un instrument, vaig pensar i desitjar una nova meta per jo. Tota la vida havia estat desitjant una xeremia per poder assajar sense molestar als de casa i sense bufar i tocant a qualsevol escala, cromatisme i tonalitats i amb noves possibilitats sonores per el futur. HEVIA, hem va donar l'empenta i seguint l'exemple i feina de'n Jose Angel Hevia, amb la seva "GAITA-MIDI", hem vaig posar a la feina. Amb la tècnica de José Presedo, amb el seu "Master Gaita", vàrem pensar que fabricant una conexió midi, podriem conectar-lo a un Sampler que executas el sò de la nostre Xeremia. Dit i fet als estudis de Miquel Brunet samplejàrem el sò de les meves Xeremies nota per nota i aquí tenim el resultat XEREMIA MIDI. La GAITA-MIDI s'executa amb cèdules fotoelèctriques el que fa que el sò es produït per la llum i no per l'aire com les Xeremies tradicionals. XEREMIA MIDI utilitza el controlador midi amb el tacte, produïnt el mateix efecte. Amb el grup AL-MAYURQA, he pogut experimentar com a pioners amb la Xeremia Midi les possibilitats sonores i pràctiques d'aquest instrument. No hi ha problemes d'afinació a l'hora de sonar amb altres instruments, podem tocar amb altres tonalitats, cromatismes i alteracions, més de la infinitat de possibilitats sonores que ens presenta per el futur amb la mescla amb el sampler amb la seva facilitat per introduïr qualsevol sò. Crec que amb instruments electrònics com aquests, tots els xeremiers estam d'enhorabona ja que fonamentam l'evolució d'aquests instruments, per mi l'equivalent seria la construcció de la primera guitarra elèctrica, o del primer contrabaix elèctric, però seria bo que sortissin més constructors de XEREMIES MIDI gràcies Hevia, Presedo i Brunet. I com vaig dir a la darrera entrevista crec que els instruments no han d'ésser morts, sinó que han d'evolucionar i els joves estam per això..


Disposam d'una col·leció d'instruments tradicionals per fer exposicions i mostres d'instrumets tradicionals. Xeremies antigues, flabiols, faviols de pastor, instruments de canya, percussió, corda, etc. En Pere, realitza tallers perque els més petitons, i no tan petitons, a les escoles puguin tenir contacte físic amb aquets instruments, participant als tallers de "Viu la Cultura" i "Vivim Plegats".

El nostre aprenentatge ha estat el que ha marcat la tradició fins als nostres dies, la transmisió oral de la tècnica, de les tonades i les maneres de fer festes, interpretació i manteniment dels nostres instruments de la colla de Xeremiers. Conscient d'aquest fet, desde l'any 1999, en Pere s'ha introduït dins el món de l'ensenyament d'aquests instruments i és monitor i mestre de Xeremiers a diferents cursos a Tallers de pobles, Escoles Municipals de Música i Associacións Culturals de les Illes Balears. Aquí teniu una representació de les escoles d'Esporles, Ses Salines, Santanyí i Muro...


Hem actuat a nombroses festes de les Illes, del Principat, de la Península i a l'estranger. Conservam bones i vitenques festes populars, i en feim reviure qualcuna. Aquí damunt teniu una imatge acompanyant el "Ball del Drac" a la ciutat de VALLS, desde fa molts d'anys la nostra música fa ballar aquesta dansa del seguici popular i tradicional de Valls, cliqant damunt la foto veureu més imatges de la Festa Major de Valls.


Debe utilizar un navegador compatible JAVA para visualizar esta página correctamente


RETALLS DE PREMSA:

Debe utilizar un navegador compatible JAVA para visualizar esta página correctamente

Debe utilizar un navegador compatible JAVA para visualizar esta página correctamente


La Colla ha format part dels grups Balls de Mallorca (Tomeu als anys 60), Balls i Tonades de Mallorca(Tomeu) i Voramar(Tomeu i Pere). Actualment formam part dels grups: Associació Cultural de Xeremiers de Palma (Tomeu i Pere),Gegants de La Sala(Tomeu i Pere), Barbaç (Pere), Escola de Música i Danses de Mallorca (Tomeu ), Ximbomba Atòmica (Pere), Tamborers de La Sala (Pere), Al-mayurqa (Pere) i Revetla d'Algebelí (Pere). Des de fa molts d'anys acompanyam el BALL del DRAC de VALLS per a les festes de Sant Joan a VALLS.


ENREGISTRAMENTS:

- I i II Trobada de Xeremiers a sa Pobla (Tomeu i Pere).


- Ximbomba Atòmica (Tomeu i Pere): Càbres de plàstic. En Col·laboració: Música Tradicional de les Illes Balears, Rock i Folk de les Illes , Tradicionàrius 1988-1998, Folk mediterrani, Música per la Llengua 2002, Sant Antoni i el Dimoni, Tradicionàrius Festival Folk Internacional 2003.


- La Balanguera, compacte editat pel Consell de Mallorca amb els Xeremiers de Sa Calatrava (Pere). Hi col.laboren: Joan Pons, Orquestra Simfònica de Balears / Cor del Teatre Principal, Banda Municipal de Palma, Coral Universitària de les Illes Balears, ...


- Barbaç, als Grups de Música Jove de Calvià 1999 (Pere).


- Grup Balls de Mallorca, enregistrament de la casa Columbia enregistrat l'any 1977. (Tomeu Bandurria i els Xeremiers Germans Camps.)


- Agrupació "Festival La Llonja" enregistrament de l'any 1977 (Tomeu Bandurria i Xeremiers Germans Camps).


- "Amb Coherència" del grup Al-Mayurqa (Pere).


- VI JORNADES LLIBERTÀRIES (Pere): Andreu Suau i Elena Cudó, Inacio Alonso, WG, Lekhain Klezzinger Band, Joan Sureda i Pere Joan Martorell, Sinto Serra, Maria Vermella i Chus Santana.


- TREMPATS, dels "Xeremiers de Son Roca". Tomeu Camps (Xeremies, flabiol), Pere Joan Martorell (flabiol, tamborino, xeremies, flautes, percusions tradicionals i ètniques), Manuel Martorell (mandola, llaüt, arxillaüt, guiterres, guitarró i viola de roda), i Miquel Brunet (Baix acústic). Amb més sonoritats i sorpreses.


- "Illa endavant" amb AIRES FORMENTERENCS. (Pere, al tema "Sa Calera" flautes i xeremies)


- IL.LUSIONS, SOMNIS I FANTASIES......Artistes de les Balears amb ASPACE. Participen: Jaume Anglada, Aires Formenterencs, Cap.pela, Cucorba, Marta Elka, Tomeu Estaràs, Herbes Dolces, Llorenç Santamaria, Víctor Uris, Xeremiers de Son Roca. Col.laboram en l'AJUDA a les víctimes del sudest asiàtic.


- DVD Climent Garau i Juan, el Darrer Batle de la II República, declarat Fill Il.lustre de Porreres el 6 de febrer de 2005. Col.laboració dels Xeremiers de Son Roca.


- DVD "Passat i Present de les Xeremies a Mallorca". Un debat interessant per entendre i difondre el paper dels xeremiers a la música tradicional. Intervenen: - Xavier Carbonell- Cap del Departament de Música Tradicional de les Illes Balears al Conservatori Superior de Música i Dança de les Illes Balears. - Francesc Vallcaneres - Folklorista i Historiador. - Antoni Artigues- Professor de la UIB i Xeremier referent per la seva experiència amb els vells xeremiers. - Antoni Torrens- President de L'Associació Cultural ALBOPÀS, organitzador de les Trobades de Xeremiers a Sa Pobla i President del Consell Assessor de Cultura Popular del Govern Balear. - Jordi Aixalà- Constructor d'instruments basat amb la construcció d'instruments i sonoritats antigues. -Toni Roig - Músic Popular, i President del Centre de Difusió de Cultura Popular DEFESTA, company dels antics "Xeremiers de Son Roca". - Pep Miquel Camps- Cantautor i nét de Mestre Pep. - I els protagonistes "Trempats"...:Els Xeremiers de Son Roca: - Tomeu Camps - Pere Joan Marotrell -, Manuel Martorell i Miquel Brunet, d'ONADIGITAL.


- Així, Fent Escola. CD i DVD de l'Escola de Música i Dances de Mallorca. Hi participa Tomeu Camps i Manel Martorell. Tota la informació a la web de l'Escola.


- Folc vol.6 de la 8. Fira d'arrel Tradicional "Mediterrània" a Manresa. Pere amb Al-Mayurqa amb el tema "Na Riego"Himne de la II república 1931-1939, els xeremiers a mallorca sempre l'han sonat per acompanyar la dança dels cavallets de Felanitx, fins i tot durant la dictadura. Abstret del disc "Amb Coherència".


- Tradició i Compromís. 2 CD i DVD de "10 Anys fent camí". Pere amb Al-mayurqa. Deu anys de feina, per la música i la cultura d'aquest Paí. Ho componen una selecció dels treballs anteriors del grup i un DVD deixant constància de la evolució de les nostres tradicions per contribuir així amb la seva normalització.


- "Temps de Revolta" . Pere amb Al-Mayurqa. Amb els temes: - No ens fareu Callar, - Fantasía, - Qué Té Aquesta Terra Nostra, amb la col.laboració de Biel "Majoral", - Sa Murera, - Conciència, - Divertimento Auric, - Avui, - Hivern Maragda, - Jotes de Picat, - Muixaranga, - Princesa, - Marxa dels Tamborers de La Sala, - Pregó dels Tamborers de La Sala.


- El maig de 2005 l'Ajuntament de Manacor va editar aquest DVD que recull documents, filmacions i fotografies antigues, testimonis directes i una explicació detallada dels Cossiers de manacor i les seves danses en l'actualitat. La dansa dels Cossiers és una de les cinc danses rituals amb què compta, actualment, el poble de Manacor: els Cossiers, els Moretons, els Indis, els Nanets i les Dames. Se n'ha conservat documentació escrita des del segle XVIII fins a mitjan segle XX, data en què, després d'anys de trontolls i malviures, deixaren de ballar. El maig de 1981 es pogueren recuperar. Des de 1990 l'Escola Municipal de Mallorquí n'és la responsable, custodia els vestits i organitza els assajos. Actualment, dansen el dia del Pregó de les Fires i Festes de Primavera (darrer divendres de maig) i el dia de la festa del Sant Crist (dia de la cinquagesma). Els Cossiers són, actualment, set: sis cossiers i una dama. Temps enrere els acompanyava un dimoni. Ara els acompanyen una colla de xeremiers (xeremies, flabiol i tamborí). Executen cinc ballets diferents tot fent el seu recorregut pels carrers de Manacor: es peuet, la balanguera (versió llarga), la balanguera (versió curta), es broquers (únic ball de bastons a Mallorca) i sa processó (ball d'acompanyament, interpretat també amb les xeremies). Després dels balls, els dansaires reparteixen un brotet de romaní, com a símbol de festa i de primavera.


- LA MÚSICA DELS XEREMIERS DE MALLORCA. Cap a la Creació d'un Corpus Documental per a la recerca i l'ensenyament del Repertori. Per Francesc Huguet Balle. Treball per al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Els Xeremiers de Son Roca hi aportam algunes fonts de documentació sonora.


TELÈFONS DE CONTACTE:


Pere Joan Martorell 971769102 - 600516886 (Secar de La Real)


Tomeu Camps 971790968-666242417 (Son Roca)


SALUT PER A TOTHOM I VISCA LA CULTURA D'ARREL TRADICIONAL!!!!!!!!!


Adreça electrònica: xeremier@mailpersonal.com, perejoanmartorell@hotmail.com, perejoanmartorell@gmail.com© Copyright Pere Joan Martorell - 2009