Família ARDEIDAE

Botaurus stellaris. Queca.

Reproductor escàs, amb una població variable d'any en any, generalment entre les 3 i les 6-8 colles. També es veu de tant en tant a l'hivern, el que fa pensar que podria haver-hi exemplars sedentaris al Parc. Mal de veure per les seves costums, és més fàcil sentir-lo cantar a les matinades de començaments de primavera, sempre des de les voreres o dins dels canyissars. S'ha de dir que aquesta espècie es trobava extingida quan es va crear el Parc l'any 1988, i la seva recolonització de l'àrea, de forma totalment natural, es pot considerar un important èxit conservacionista.

FOTOS

Ixobrychus minutus. Quequí.

A s'Albufera el quequí es troba ben establert, amb una població no ben avaluada però important (segurament superior a les 50 colles). Des de fa alguns anys, també és freqüent com a hivernant, si bé passa sovint desapercebut. Per a veure'l els millors llocs són els ponts dels canals principals (se'l pot veure travessant en vol el canal) o els punts elevats que dominen els extensos canyissars dels Rotlos i els Colombars.

FOTOS

Nycticorax nycticorax. Orval.

Present tot l'any al Parc, si bé quan es més fàcilment observable és a la primavera i, sobretot, a començaments d'estiu, quan aquests aucells crepusculars es deixen veure també a plena llum del dia. Les seves poblacions reproductores han anat augmentant paulatinament, i a hores d'ara ja deuen superar les 100 colles. Les illetes i boscos de ribera del Gran Canal són llocs òptims per a l'espècie, que també cria de forma dispersa a altres localitats (Canal Loco, Colombars, etc.).

FOTOS

Ardeola ralloides. Toret.

Reproductor escàs, amb una població que volta la mitja dotzena de colles. Fa pocs anys que cria al Parc; abans tan sols es podia veure en migració. Els primers exemplars arriben el mes d'abril, i els darrers en partir ho fan el setembre o, més rarament, l'octubre. Excepcional a l'hivern. Per a veure'l es pot esperar als exemplars que entren i surten de la important colònia d'ardèides ubicada al pinar de l'entrada del Parc. Un lloc que freqüenta l'espècie a l'hora d'alimentar-se és el Camí dels Polls, on a la primavera s'hi poden arreplegar més de 30 individus.

FOTOS

Bubulcus ibis. Esplugabous.

Aquesta espècie ha passat de ser considerada un hivernant i migrant rar en el moment de la creació del Parc, a una de les aus més bones de veure durant tot l'any, amb una població reproductora avaluada en més de 60 parelles. A la tardor, que és quan l'espècie resulta més abundant, s'han arribat a contar més de 1.000 exemplars als dormidors. Durant gran part del dia molts dels animals surten del Parc per anar a alimentar-se pel Pla de Mallorca. Sempre hi ha exemplars, no obstant, que es queden seguint el rastre del bestiar del Parc, aprofitant-se dels insectes que aquest va aixecant.

FOTOS

Egrettta garzetta. Agró blanc.

Com en el cas de l'espècie anterior, aquesta espècie s'ha convertit en una de les més bones de veure al Parc, sempre a la recerca de peixets i altres animalons en aigües de poca fondària. Va criar per primer cop al Parc l'any 1996, i actualment compta amb una població superior a les 60 colles. A la tardor pot arribar a formar esbarts de molts centenars d'exemplars que van a dormir junts, als pinars o al canyissar.

FOTOS

Egretta alba. Agró blanc gros.

Hivernant i migrant rar o escàs, generalment no superant mai la mitja dotzena d'aus les que es poden veure juntes. El 2004 una colla va intentar criar als Colombars, però sembla que no va tenir èxit. El millor lloc per veure aquesta espècie és el Cibollar, on hi és present de setembre a març o abril, ocasionalment en altres moments de l'any.

FOTOS

Ardea cinerea. Agró blau.

Hivernant i migrant moderat, amb una població que ronda cada any els 40-60 exemplars durant els mesos més freds. A l'estiu sempre es pot veure qualque exemplar, generalment aus juvenils però també algun adult, si bé l'espècie no cria al Parc. Intents de nidificació es donaren a començaments de la dècada dels 90, que no s'han tornat a repetir. L'espècie es pot veure a qualsevol punt de la zona humida.

FOTOS

Ardea purpurea. Agró roig.

Aquesta bellíssima au es pot veure al Parc de març a setembre. Cria als Colombars, on s'hi troben diferents nuclis reproductors que totalitzen un centenar de colles. Per a alimentar-se freqüenta Es Ras, Ses Puntes, Ses Eres i altres zones pasturades, on se'l pot veure sempre immòbil o amb moviments lents i parsimoniosos, a la recerca de les seves preses (granots, peixos, etc.).

FOTOS

LLista d'aus
Pàgina d'inici