Família FALCONIDAE

Falco tinnunculus. Xoriguer.

Present tot l'any al Parc, on hi cria alguna parella, generalment a casetes abandonades. És de presència regular a pinars, dunes i conreus, i menys freqüent a la maresma pròpiament dita. Durant les passes migratòries augmenten una mica les observacions.

FOTOS

Falco vespertinus. Falcó cama-roig.

Un dels falcònids més interessants per la seva raresa. És escàs però regular al Parc durant les passes migratòries, almenys durant la primaveral i menys a la de tardor, quan es fa molt mal de veure. Les dues primeres setmanes de maig és quan es produeix el gruix d'observacions. Els millor llocs per a veure'l són Ses Puntes, Amarador i, sobretot, Son Bosc.

FOTOS

Falco columbarius. Esmerla.

Hivernant i migrant rar però regular. És observable generalment d'octubre a febrer. Per a veure'l és aconsellable esperar a l'horabaixa, quan se'l pot contemplar intentant capturar algun dels estornells que van a colgar-se als canyissars del Parc. Un lloc ideal per a divisar les seves caceres és el Camí dels Polls.

FOTOS

Falco subbuteo. Falconet.

Present només en migració. A la primavera es pot veure els mesos d'abril i maig, mentre que a la tardor hi ha observacions d'acabaments d'agost fins a mitjans de novembre. Aquest falcó el veure'm sovint maniobrant ràpidament per damunt canyissars i àrees pasturades, a la captura d'invertebrats voladors (libèl·lules, papallones, formigues alades, escarabats, etc.).

FOTOS

Falco eleonorae. Falcó marí.

Espectacular i estilitzat falcó, molt abundant al Parc a partir de finals d'abril, quan arriben les aus des del continent africà. Els horabaixes d'estiu poden arreplegar-se vàries dotzenes d'exemplars al mateix redol, a l'espera de les seves preses (invertebrats voladors, com en el cas de l'espècie anterior), a les que capturen amb ràpids i àgils moviments, de vegades a entrada de fosca. Ses Puntes i Son Bosc són llocs ideals de cacera per a aquesta espècie. Els darrers exemplars es deixen veure el mes d'octubre o novembre..

FOTOS

Falco biarmicus. Falcó llaner.

Accidental.

FOTOS

Falco cherrug. Falco sacre.

Escapat de captivitat. Accidental.

FOTOS

Falco peregrinus. Falcó.

Imponent falcó, sempre escàs però regular al Parc, durant tot l'any. No cria al Parc, però alguns exemplars hi venen a caçar quasi diàriament. S'atreveixen amb estornells i coloms, limícoles i, si hi ha molta fam, amb ànneres i agrons. Es Ras és un dels millors llocs per a veure'l durant el dia, i el Camí dels Polls als horabaixes, sobretot quan s'hi arrepleguen els estornells.

FOTOS

LLista d'aus
Pàgina d'inici