Tres noves parelles de Fotges Banyudes s'incorporen al Projecte
de reintroducció a Mallorca


INICI - HOME

 
Tres noves parelles de Fotges Banyudes s'incorporen al Projecte de reintroducció a Mallorca

Es tracta d'una espècie d'au aquàtica en perill d'extinció

Dia i hora d'emissió: 10/02/2007, 15:45
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Medi Ambient

El conseller de Medi Ambient, Jaume Font, ha alliberat avui tres noves parelles de Fotges banyudes (Fulica cristata) una espècie d'au aquàtica, en perill d'extinció a nivell europeu. Aquests exemplars s'incorporen al projecte reintroducció a Mallorca.

La Fotja banyuda era una espècie que criava a les Illes Balears al segle XIX, però va ser víctima de la dessecació de zones humides, i en va desaparèixer a principis del segle XX. La Conselleria de Medi Ambient n'afavoreix la seva recuperació, com a espècie autòctona, per contribuir a la millora de l'estat de conservació de la població europea de l'espècie, qualificada com "en perill d'extinció" en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

El Projecte de reintroducció de la fotja banyuda (Fulica cristata) al Parc natural de s'Albufera de Mallorca va començar l'any 2004, i és fruit de la col·laboració entre la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i la Conselleria de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana.

Aquell any s'alliberaren a s'Albufera, al mes de gener, els primers 20 exemplars provinents del centre de cria en captivitat del Saler, a València. Aquella primera primavera ja va haver indicis de nidificació per part de vàries colles, que criaren pollets que, per desgràcia, no varen aconseguir sortir endavant.

El mes de gener de 2005 arribaren de nou 12 fotges banyudes més al Parc, que com les anteriors varen ser alliberades a la llacuna d'aclimatació que ni ha a sa Roca, al centre neuràlgic del Parc. Aquell any la cria d'aquesta espècie al Parc va ser excel·lent, i un mínim de 3 colles varen surar mitja dotzena de pollets, que s'adaptaren perfectament al medi format pels canals i llacunes de s'Albufera.

Ja el 2006, i per tercer any consecutiu, 8 exemplars més arribaren al Parc. També en aquella temporada les aus amollades, es varen reproduir i varen surar un mínim de 3 pollets.

S'espera que amb l'arribada de 6 aus més el febrer de 2007, i amb l'amollada de més aus si fos necessari en anys successius, s'aconsegueixi fixar una població reproductora autosuficient al Parc. Les dades obtingudes fins ara apunten en aquest sentit, si bé és recomanable la prudència. No només s'ha aconseguit la reproducció d'algunes de les aus amollades cada any, sinó que, sobretot, s'ha consolidat la presència de l'espècie en alguns canals del Parc, on els animals alliberats s'han fet forts i lluiten contra les altres aus residents (principalment fotges vulgars) per un territori on poder viure i tenir-hi descendència.

És destacable que l'amollada de les aus a s'Albufera ha anat acompanyada d'una campanya informativa sobre aquesta espècie i la importància de la seva recuperació. El Servei de Protecció d'Espècies ha editat una auca i un tríptic informatiu, i ha instal·lat cartells informatius per al visitant, qui, a més, pot participar activament en la recuperació de l'espècie comunicant al centre de recepció les observacions que faci d'aquestes aus, i les lectures dels collarets numerats que porta cada animal. 

Fotja banyuda a s'Albufera. Fulica cristata © Biel Perelló, març 2004
Fotja banyuda a s'Albufera. Fulica cristata © Biel Perelló, març 2004..
març 2004..
http://foto.webverd.com/

Fes click per MES INFORMACIÓ

 


MES INFORMACIÓ:

Projecte de reintroducció (2003 - castellà) - (projecte_banyuda.pdf - 81KB)

Resultats dels primers 2 anys de seguiment de la fotja banyuda Fulica cristata a s’Albufera de Mallorca
.

Article de Maties Rebassa a l'Anuari Ornitològic de les Illes Balears (2005).
(fotjabanyuda_albufera_2006.pdf - 364 KB)

La Fotja Banyuda torna a s'Albufera  (triptic_fotja_banyuda-pdf 810 KB)

Auca de la fotja banyuda (Any 2004 - PDF)

 

INICI - HOME

TANCAR FINESTRA