GOB i Greenpeace denuncien al Govern davant la fiscalia.


INICI - HOME

 
Madera tropical sospechosa de origen ilegal en s'AlbuferaNoticia a la revista Quercus 242 (Abril 2006).Aclariment de la Conselleria de Medi Ambient respecte als materials utilitzats a les darreres obres de millora del Parc de s'Albufera d'Alcúdia

Dia i hora d'emissió: 06/03/2006, 14:36
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Medi Ambient

Davant les notícies publicades els darrers dies referents a l'origen de la fusta emprada a les darreres obres realitzades de millora de l'accés al parc natural de s'Albufera, la Conselleria de Medi Ambient vol fer les següents aclariments:

1. Deixar clar que l'adjudicatari de les obres realitzades al Parc natural de s'Albufera tenia el compromís contractual de complir amb la legalitat vigent, especialment la medi ambiental.

2. Des de el mateix dia que va sortir publicada aquesta notícia la Conselleria de Medi Ambient conjuntament amb la Fundació Illes Balears sostenible han obert una investigació per intentar esbrinar si els contractistes d'aquesta actuació poden garantir el compliment de la legalitat ambiental respecte de l'origen de la fusta emprada.

3. Fruit d'aquestes averiguacions a dia d'avui. la Conselleria disposa de còpia de diversos documents respecte de l'origen de la fusta. Els documents fan referència a la compra de la fusta (document validat per l'IBAMA (Instituto Brasileño de Medioambiente y Recursos Naturales Renovables), la seva importació (documents d'aduanes brasiler i espanyol) i dos certificats. Per tant si la fusta va arribar a Espanya va ser amb una aparença de legalitat, com demostra el fet de que tant l'aduana espanyola com la brasilera permetessin la sortida i arribada de la fusta.

4. Tot i això la Conselleria i la Fundació tenen l'ànim de col·laborar amb qualsevol investigació damunt l'origen d'aquesta o qualsevol altre partida de fusta. Per això, vist que no es competència ni de la Fundació ni d'aquesta Conselleria avaluar si aquests documents són o no són autèntics i suficients per garantir que la fusta emprada procedeix de tales legals, avui es remetran aquest documents a la fiscalia de medi ambient per que, en col·laboració amb la fiscalia brasilera, pugui verificar aquest extrem.

5. Volem deixar molt clar, que tant la Conselleria de Medi Ambient com la Fundació Illes Balears Sostenible rebutgen qualsevol tala il·legal de massa forestal, tant a l'Amazonia com a qualsevol altre indret del mon, doncs només un aprofitament racional del recursos i l'escrupulós compliment de la normativa ambiental son garantia del manteniment d'un desenvolupament sostenible.


La Federació de la fusta critica que en l´Albufera se use madera de tala ilegal 

M. FERRER. MURO. Diario de Mallorca 4/03/2006

La Federació de la Fusta i Suro de la CAIB y el Centre Tecnològic balear de la fusta han mostrado en un comunicado su "total desaprobación de cualquier práctica forestal que suponga la utilización de maderas procedentes de talas ilegales". Este pronunciamiento público se produce a raíz de la denuncia del GOB y Greenpeace de que la nueva pasarela peatonal instalada en el parque natural de l´Albufera por la conselleria de Medio Ambiente procede de una empresa brasileña involucrada en la tala ilegal de árboles en el Amazonas.


Ambas entidades se muestran "decepcionadas", máxime cuando se trata de una obra en la emblemática Albufera, "promovida por la Fundació per al Desenvolupament sostenible de les Illes Balears, integrada por las cajas y entidades bancarias más importantes de Balears, y el Govern". Tanto la Federació de la Fusta como el Centre tecnològic informan que "existen 8 empresas de este sector en las islas que se hallan en disposición de ofrecer maderas procedentes de bosques que se gestionan con criterios de verdadera sostenibilidad, y todo ello acreditado por organismos externos internacionales de reconocido prestigio".


La federación agrupa a 500 empresas del archipiélago dedicadas a la madera, según se desprende de su web. Asimismo, cuenta con el apoyo de la conselleria de Comercio, Industria y Energía, lo mismo que el Centre Tecnològic balear de la fusta. Las dos asociaciones aseguran que "los empresarios madereros son los primeros interesados en preservar la masa forestal y la biodiversidad, pues está en juego su propio futuro".


EU-Els Verds lleva ante la UE el caso de la madera ilegal de s´Albufera

El diputado Raül Romeva ha presentado varias interpelaciones para que se investigue


PEP CÓRCOLES. MURO. Diario de Mallorca  / 1 de març de 2006

El diputado de la coalición EU-Els Verds Raül Romeva ha llevado ante la Comisión Europea el caso de la utilización de madera tropical ilegal en la construcción de una pasarela en el parque natural de s´Albufera de Mallorca, situada en su mayor parte en el término municipal de Muro.
El caso fue denunciado hace unos días por el GOB y Greenpeace, que han presentado además una denuncia ante la fiscalía de Medio Ambiente de Balears. La denuncia incluye documentación que relaciona la madera con talas sin control del Instituto Brasileiro de Meio Ambiente (Ibama), que es el órgano responsable de la autorización de tala y transporte de madera en Brasil, país de donde se especifica que procede. Los ecologistas precisan que "en concreto procede de Madereira Sao Marcos, una empresa multada en diversas ocasiones por el Ibama por extraer, transportar y procesar madera talada ilegalmente".

La construcción de dicha pasarela se encuentra enmarcada en un proyecto de mejora del parque natural que acometió el Govern. Esta construcción tiene unas dimensiones de 260 metros de longitud y 2,5 metros de ancho.

Justificación

EU-Els Verds justifica haber llevado el caso ante la UE porque "tanto el Parlamento europeo como la Comisión y el Consejo se han comprometido en diversas ocasiones con la protección de los bosques tropicales y con la mejora de las prácticas de explotación de las maderas tropicales".
El eurodiputado de la coalición mencionada ha planteado tres interpelaciones a la Comisión Europea: "¿Considera la Comisión que la utilización de maderas tropicales ilegales vulnera la normativa de la Unión Europea?; ¿Tiene previsto recabar información sobre la cuestión? ¿Tiene prevista alguna medida al respecto?".
Los denunciantes confían en que "se produzca una respuesta afirmativa a alguno de los interrogantes que se plantean y que, en consecuencia, la Comisión europea actúe".

La madera usada es denominada ipé

El GOB manifiesta en la denuncia formulada que "se trata de madera de ipé y que el Govern no puede garantizar la legalidad de la utilizada". La madera de ipé es muy resistente frente a los hongos, insectos y las termitas. Reúne excelentes condiciones para su colocación en ambientes exteriores dado su bajísimo coeficiente de saturación y alta densidad, lo que determina unos movimientos de expansión y contracción muy reducidos.


GOB i Greenpeace denuncien davant Fiscalia obres del Govern a s'Albufera

Diuen que la fusta emprada procedeix d'empreses que fan tales il·legals

EFE. Palma. Diari de Balears / 26 de Febrer 2006

Les associacions ecologistes GOB i Greenpeace han denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient de les Balears l'ús pel Govern balear de fusta d'ipé, procedent de l'Amazònia, per construir una passarel·la al parc natural de S'Albufera, pel «greu impacte» causat a la selva brasilera.

Segons indicà el GOB en un comunicat, «l'Executiu no pot garantir la legalitat de la fusta emprada per a les feines d'embelliment del parc», ja que els documents presentats per certificar que es tracta d'un producte importat en condicions regulars no tenen l'aval del Govern brasiler.

«La fusta d'ipé -assenyala la nota- procedeix d'empreses brasileres implicades en tales il·legals i amb títols falses de terres i d'un pla de gestió suspès per les autoritats ambientals del país». La denúncia, presentada ahir per les associacions esmentades, considera que aquests fets són «susceptibles de constituir un delicte ambiental recollit en el Codi Penal».

El GOB explica que la construcció de la passarel·la en qüestió, de devers 260 metres de llarg, s'emmarca en les obres de modernització dels accessos a s'Albufera, que han estat finançades per la Conselleria de Medi Ambient i per la Fundació Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears.

Així mateix, afegeix que la passada tardor demanà a aquesta darrera entitat certificats que acreditassin la legalitat de la fusta i n'obtingué com a resposta dos documents que no havien estat emesos per l'Institut Brasiler de Medi Ambient -Ibama-. Per tot plegat, «existeixen dubtes raonables sobre la seva autenticitat o validesa».

A parer del responsable de l'àrea de conservació del GOB, Antoni Muñoz, «el Govern balear no sap realment d'on procedeix el material: s'ha limitat a donar per bons dos papers que el contractista li ha donat, passant per alt que la tala il·legal, la corrupció i la destrucció ambiental són una constant a l'Amazònia»

MES INFORMACIÓ:

Imatges disponibles

Nota informativa del GOB (24 Febrer 2006)

Denúncia presentada davant la fiscalia


GOB y Greenpeace denuncian que la nueva pasarela de l´Albufera es de madera "ilegal" del Amazonas

A. ALOMAR. MURO. Diario de Mallorca / 26 de Febrer de 2006

El GOB y Greenpeace se han unido para poner en la picota la nueva pasarela para peatones y minusválidos instalada recientemente en el parque natural de l´Albufera. Las dos entidades ecologistas han presentado una denuncia ante la Fiscalía de Medio Ambiente asegurando que la madera del nuevo acceso procede de la tala ilegal de árboles en la Amazonia brasileña.


En otoño del año pasado, el GOB solicitó a la Fundación por el Desarrollo Sostenible de Baleares -que cofinanció las obras junto a la conselleria de Medio Ambiente- la documentación que acreditara la legalidad de la madera utilizada. "El Govern no sabe realmente de dónde proceden los árboles, se ha limitado a dar por válidos dos documentos que le ha facilitado el contratista, obviando que la tala ilegal, la corrupción y la destrucción ambiental son una constante en el Amazonas", declara Toni Muñoz, del GOB. La empresa que suministró la madera ha sido multada por la autoridad medioambiental de Brasil en reiteradas ocasiones, entre otros motivos por talas ilegales y falsedad en títulos de tierras, aseguran los ecologistas.


"Es intolerable que una administración use dinero público para comprar madera tropical barata procedente de la destrucción social y ambiental del Amazonas", manifiesta el activista Miguel Ángel Soto, de Greenpeace, "sobre todo cuando ya existen varias empresas mallorquinas que trabajan con madera de gestión responsable".

 


INICI - HOME

TANCAR FINESTRA