Gall faver


INICI - HOME

 

Exemplars de gall faver es recuperen al parc natural de s'Albufera de Mallorca

Alguns dels animals alliberats l'any 1991 segueixen vius

El gall faver (Porphyrio porphyrio) va ser reintroduït a s'Albufera de Mallorca pel Govern de les Illes Balears l'any 1991, amb 28 animals capturats a Doñana i alliberats al Parc el dia 10 d'agost.

Des de tot d'una es va veure que l'aclimatació d'aquestes aus a la zona humida de s'Albufera era òptima, i ja a l'estiu següent es varen detectar les primeres colles reproductores. Dins el 2005, la població nidificant a s'Albufera ha superat les 200 colles, i a més diversos exemplars han colonitzat altres àrees de Mallorca i Menorca, on també l'espècie ha començat a criar-hi.

Aquest darrers mesos, a més, s'ha pogut comprovar que alguns dels animals alliberats el 1991, que duen unes anelles plàstiques que es poden llegir a distància, segueixen vius. Fa tan sols uns dies, el 20 de setembre, es va veure el darrer d'ells, marcat amb el codi 1XR.

Per desgràcia, hi ha galls favers que moren atropellats cada any a les carreteres dels voltants del Parc, especialment a la que discorre per davant la central tèrmica d'Es Murterar. Fa pocs mesos un dels animals alliberats el 1991, el 1XJ, va estar a punt de morir-hi, si bé les seves ferides varen ser recuperables i els tècnics del Parc el pogueren alliberar de nou.

A pesar de tot, i com s'ha dit, la situació d'aquesta espècie al Parc és francament bona. Ara falta esperar que altres espècies que com el gall faver han estat reintoduïdes al Parc, com ara la fotja banyuda (Fulica cristata), puguin en pocs anys gaudir d'una situació tan bona com la d'aquell. D'aquesta darrera espècie tres colles han criat enguany al Parc, el que s'interpreta com un èxit pels tècnics responsables.

Font: Conselleria de Medi Ambient


Gal faver - Porphyrio porphyrio © Biel Perelló
Gall faver - Porphyrio porphyrio  1XJ, alliberat el 1991 i recuperat el 10/02/05
   © Biel Perelló

Més informació

 


INICI - HOME

TANCAR FINESTRA