RETROBADA AL PARC NATURAL DE S’ALBUFERA DE MALLORCA UNA PLANTA
QUE FEIA MOLTS D’ANYS QUE NO ES VEIA I UN PEIX MOSTRA SÍMPTOMES DE 
RECUPERACIÓ DE LES POBLACIONS


INICI - HOME

 

RETROBADA AL PARC NATURAL DE S’ALBUFERA DE MALLORCA UNA PLANTA QUE FEIA MOLTS D’ANYS QUE NO ES VEIA I UN PEIX MOSTRA SÍMPTOMES DE RECUPERACIÓ DE LES POBLACIONS

Al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca es realitza quasi de forma constant un seguiment naturalístic i científic que pretén determinar, entre altres coses, quines són totes les espècies de fauna i flora presents, la seva abundància i el seu grau de conservació.

Dins del mes de maig, dues espècies considerades “d’importància especial” foren notícia. Una pel seu retrobament i l’altre per un augment de la seva població.

L’espècie de peix que ha augmentat la seva població és conegut com a jonqueter o espinós Gasterosteus aculeatus. Aquest petit peixet, greument amenaçat, és propi d’aigües dolces, netes i transparents. Es coneixia la seva presència  des de fa 26 anys (F. RIERA, 1980) i s’anava observant molt escadusserament per captures accidentals amb arts de pesca (morenells i nanses). Aquesta primavera, na Wendy Hayes, una investigadora americana del Departament de geografia del University College London (MSc Freshwater & Coastal Sciences) i que treballa amb el TAIB ha estudiat la zona de Sa Font de Sant Joan i ha determinat una població estable relativament bona d’aquest peix, més important del què es pensava a priori, malgrat no tenir dades poblacionals fiables d'anys anteriors. En altres zones prospectades els resultats foren infructuosos, molt probablement degut a les aigües tèrboles, inhabitables pel jonqueter, per la presència d’una nova amenaça a les aigües del Parc: la carpa Cyprinus carpio.  


Jonqueter. Gasterosteus aculeatus - Fotografia: http://www.mediterranea.org

 

Pel que fa a la planta, el passat 24 de maig es retrobaren florides 3 motes de lli de prat Linum maritimum a la barra dunar de la Badia d’Alcúdia, dins del Parc Natural de s’Albufera. Aquesta raríssima espècie solament ha estat citada a dues localitats de Mallorca i no s’havia observat en els darrers vint anys, per la qual cosa es considerava extingida. Donada la importància d’aquesta troballa, s’ha previst recollir-ne una bona part de les seves llavors per dur-les als vivers de Menut, gestionats per la Conselleria de Medi Ambient, per intentar produir noves plantes amb les quals repoblar la zona.

 

  
Linum maritimum.   Fotografies: Pere Vicens

MES INFORMACIÓ:

RIERA, F. (1980). "Breves notas y primera cita del espinoso (Gasterosteus aculeatus l.) En S'Albufera, Mallorca". Bol. Soc. Hist. Nat. Balears, núm. 24, pàg. 109-111. Palma.

MAYOL, J. (2000). Llista vermella del peixos de les Balears. Documents tècnics de conservació, II època nº 7.

Fitxa del Jonqueter a la ENCICLOPEDIA VIRTUAL DE LOS VERTEBRADOS ESPAÑOLES

Peixos de s'Albufera:  http://www.mallorcaweb.net/salbufera/biodiversitat.html#PEIXOS

Fitxa del Jonqueter al LIBRO ROJO DE LOS VERTEBRADOS ESPAÑOLES

 


INICI - HOME

TANCAR FINESTRA