└nneres capblanc


INICI - HOME

 

20 Ónneres capblanc de Do˝ana seran reintrodu´des al Parc Natural de s'Albufera  (20.09.2004)

20 exemplars d'Ónnera capblanc provinents del Parc Nacional de Do˝ana seran reintrou´ts, els propers dies, al Parc Natural de s'Albufera.

L'Ónnera Capblanc (Oxyura leucocephala), Ús una espŔcie d'Ónnera mol escassa a Europa i catalogada a nivell estatal "en perill d'extinciˇ". TambÚ estÓ inclosa com espŔcie que requereix la mÓxima protecciˇ a les directives europees.

L'any 1993, el Govern de les Illes Balears, amb la supervisiˇ de Grup de Treball estatal d'Ónnera capblanc, va comenšar un projecte de reintroducciˇ a Mallorca, concretament al Parc Natural de s'Albufera, mitjanšant l'alliberament de 35 exemplars. El 1995 s'alliberaren 18 exemplars mÚs al Parc. Aquesta reintroducciˇ es va dur a terme desprÚs de trobar-se proves de l'antiga existŔncia d'aquesta espŔcie a s'Albufera i tambÚ donat que l'Ónnera canyella no arriba a les Illes. L'Ónnera capblanc ha nidificat repetidament a s'Albufera, per˛ no ha aconseguit assentar-hi una poblaciˇ viable.

Per a potenciar la petita poblaciˇ que hi ha actualment al parc natural de s'Albufera, la Conselleria de Medi ambient ha considerat que era el moment oport˙ de dur-hi mÚs animals. Es va aconseguir autoritzaciˇ de la Junta de Andalusia per a retirar ous de la llacuna del Tarelo (Cadis), situada en el parc natural del Entorn de Do˝ana. Aquests ous es perdien sistemÓticament a causa de la predaciˇ efectuada per rates.

Els ous es varen traslladar a les instalĚlacions del centre de cria en captivitat d'aquesta espŔcie existents al parc Nacional de Do˝ana per a la seva incubaciˇ artificial. En total s'han criat vint exemplars que han estat traslladats recentment al COFIB (Consorci de Recuperaciˇ de Fauna de les Illes Balears), a on passaran uns dies abans de ser reintrodu´ts a s'Albufera.

Existeixen proves de que l'Ónnera capblanc vivia a Mallorca, segurament a s'Albufera, fins que va ser extingida molt probablement com a conseqŘŔncia de la dessecaciˇ temporal que va sofrir aquesta zona humida a mitjan segle XIX i tambÚ a causa de la regressiˇ generalitzada de totes les zones humides balears que es va produir durant els dos passats segles. Actualment, la ˙nica i redu´da poblaciˇ de tota Europa occidental d'aquesta Ónnera es troba al sud d'Espanya. TambÚ existeix un altre nucli molt petit al nord d'└frica.

La recent introducciˇ a Europa d'una espŔcie molt semblant, d'origen americÓ, anomenada Ónnera canyella, ha posat en greu perill l'espŔcie aut˛ctona al hibridar-se amb ella. L'Ónnera canyella Ús una espŔcie una mica mÚs gran i dominant. Actualment, a instÓncies de les autoritats espanyoles, s'estÓ duent a terme una campanya d'eradicaciˇ de l'Ónnera canyella als pa´sos europeus a on s'ha introdu´t.

La consolidaciˇ d'una poblaciˇ viable d'Ónneres capblanc a Mallorca servirÓ no nomÚs per a la recuperaciˇ d'una espŔcie extingida en el passat sinˇ tambÚ, i aix˛ pot ser encara mÚs important, per ajudar a la poblaciˇ europea a sortir de la constant amenaša que suposa el seu pobre estat de salut i la hibridaciˇ amb l'espŔcie americana.
(Font: Conselleria de Medi Ambient)

MÚs informaciˇ:

Altres espŔcies reintrodu´des a s'Albufera

L'└nnera carablanca, una espŔcie en perill  (TrÝptic editat el 1993 - oxyura_1993.pdf - 278 KB)

Joves de Oxyura leucocephala (c) CMA
Joves de Oxyura leucocephala.     Foto: Conselleria Medi Ambient


INICI - HOME

TANCAR FINESTRA