Denúncia del GOB a la Conselleria de Medi Ambient per no protegir Son Bosc


INICI - HOME                                                                                                                                                                                                CONSULTA TOTES LES NOTÍCIES SOBRE SON BOSC

 

Nota informativa

GOB. 17 de febrer de 2005 - www.gobmallorca.com

El GOB denuncia la Conselleria de Medi Ambient per no protegir la zona de Son Bosc

La paralització del procediment d'incorporació d'aquesta zona al Parc de s'Albufera possibilita la construcció d'un camp de golf

La zona de Son Bosc va ésser incorporada al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca mitjançant el Decret 52/2003. Segons s'exposa en aquest decret, la modificació de l'àmbit protegit va respondre, entre d'altres motius, a la necessitat d'incorporar “/alguns hàbitats i espècies de gran importància des del punt de vista de la conservació/”. Per al cas de la zona de Son Bosc, a l'expedient de tramitació del decret existeixen informes tècnics de personal de la pròpia Conselleria argumentant la necessitat d'incorporar la zona a l'espai protegit.

Aquesta ampliació del parc no va estar exempta de polèmica. L'Ajuntament de Muro va recórrer el decret, al·legant que no s'havia respectat el tràmit d'audiència per presentar al·legacions. El Consell de Govern (30 de gener de 2004) acceptà el recurs i va anular el d'ampliació del parc, fent tornat enrere l'expedient fins al moment del tràmit d'audiència (que es va considerar incomplit).

Així, el decret d'ampliació del parc es troba de bell nou en tramitació. Una tramitació que s'està allargant exageradament, ja que fa més de 9 mesos que la nostra entitat va presentar per segona vegada al·legacions al projecte de decret sense que aquestes hagin estat contestades ni hi hagi hagut resolució.

Mentrestant, en aquests moments el Consell de Mallorca s'ha de pronunciar sobre una petició de declaració d'interès general d'un projecte de construcció d'un camp de golf a la zona de Son Bosc, impulsat per un grup d'hotelers de la Platja de Muro amb el beneplàcit de l'Ajuntament.

Segons ha aparegut publicat a la premsa, el Conseller de Medi Ambient ha manifestat davant els hotelers de la Platja de Muro (entre els quals hi ha el propi batle del municipi) la seva bona disposició per què el projecte de camp de golf de Son Bosc pugui ésser una realitat. Des del GOB consideram una greu irresponsabilitat aquestes manifestacions del Conseller, ja que els informes inclosos a l'expedient de modificació del parc recomanen precisament lo contrari: la protecció de Son Bosc.

La Llei 4/1989, de conservació de la naturalesa i de la flora i fauna silvestres, disposa al seu article 24 que quan existeixi una zona ben conservada amenaçada de forma important l'administració hi haurà d'aplicar un règim de protecció preventiu que eviti la seva destrucció.

Per al cas de la zona de Son Bosc, el seu valor ambiental queda ben detallat als informes tècnics que en el seu moment fonamentaren la incorporació d'aquesta zona al parc natural. D'altra banda, és ben evident l'actual amenaça per un projecte que suposaria l'eliminació total d'algunes espècies i comunitats biològiques d'alt interès conservacionista que existeixen a la zona.

Però en aquest cas l'actuació de la Conselleria va en sentit completament oposat: la paralització observada des de fa mesos en la tramitació de l'expedient d'ampliació del parc per part de la Conselleria de Medi Ambient posa en greu risc la conservació d'aquesta zona, al possibilitar avanços en la tramitació del projecte de camp de golf. Davant aquesta paralització de l'expedient, i a la vista de les declaracions del Conseller, el GOB interpreta que la Conselleria de Medi Ambient intenta defugir la seva responsabilitat de protegir la zona i està deixant passar el temps intencionadament, sense protegir la zona de Son Bosc, per deixar avançar la tramitació del projecte de camp de golf.

Per tot això el GOB ha presentat denúncia davant la pròpia Conselleria de Medi Ambient, instant-la a resoldre immediatament l'expedient d'ampliació del Parc i a incorporar la zona de Son Bosc a l'espai natural protegit, tal i com es contempla al propi projecte de decret.


El GOB acusa de connivencia a Medio Ambiente con el golf junto a l´Albufera

MATEU FERRER. MURO. Diario de Mallorca 18.02.05

Sin reparos. El grupo ecologista GOB acusa directamente a la conselleria de Medio Ambiente, y a su titular, Jaume Font, de "eludir su responsabilidad" de proteger el parque natural de l´Albufera y posibilitar la construcción de un campo de golf en los terrenos anexos de Son Bosc, en Muro.

Los ecologistas recuerdan que el Consell de Mallorca debe pronunciarse ahora sobre si declara o no de interés general el proyecto del campo, impulsado por un grupo de hoteleros de Platja de Muro entre los que figura el propio alcalde del municipio, Miquel Ramis. Mientras, Medio Ambiente "retrasa exageradamente -según el GOB-, nada menos que 9 meses", la resolución de si Son Bosc debe anexionarse o no al parque natural, acuerdo tomado por el Govern del extinto Pacto de Progreso y revocado nada más llegar el PP al Ejecutivo balear en 2003.

El GOB acusa a Font de "dejar que el tiempo pase intencionadamente, sin proteger Son Bosc, permitiendo que avance la tramitación" del golf. Los ecologistas también recuerdan que el conseller manifestó en público "su buena disposición" para con el proyecto.


El GOB critica que el conseller Font de vía libre al golf de Son Bosc en el Parc de S'Albufera

J. E. El Mundo-El Dia de Baleares. 18.02.05

PALMA.- El Grup Balear d' Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha denunciado la pasividad de la Conselleria de Medio Ambiente a la hora de incorporar como zona protegida los terrenos de Son Bosc, limítrofes al Parc Natural de S'Albufera, y consentir de este modo la construcción de un campo golf. En opinión de los ecologistas, la puesta en marcha de este proyecto conllevaría la eliminación de algunas especies y comunidades biológicas de alto interés conservacionista que habitan en la zona.

Semanas atrás el conseller de Medio Ambiente, Jaume Font, comunicó a la Asociación Hotelera de la Playa de Muro, así como a los alcaldes de Santa Margalida y Muro, la viabilidad del golf en el humedal de S'Albufera y recordó que no sería la primera vez que se conjuga el valor medioambiental de un hábitat preservado con sus posibles usos turísticos, ya que en Doñana existe desde hace años un campo de similares características en pleno Parque Nacional. Asimismo, Font insistió en que la construcción del golf no vendría acompañada de ningún otro tipo de oferta complementaria. El GOB interpreta que la Conselleria de Medio Ambiente está intentando eludir la responsabilidad de proteger la zona para avanzar la tramitación del golf.

Por su parte, el Consell de Mallorca todavía no se ha pronunciado sobre la inclusión de Son Bosc en el parque nueve meses de la readmisión del expediente.

 

MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL "CAS SON BOSC"

 

CONSULTA TOTES LES NOTÍCIES SOBRE SON BOSC


INICI - HOME

TANCAR FINESTRA