PRESTIGIOSES ENTITATS I PERSONALITATS DEL MÓN DE LA CONSERVACIÓ
RECLAMEN LA PROTECCIÓ DE SON BOSC


INICI - HOME

 

Nota informativa del GOB
29 de novembre de 2007

PRESTIGIOSES ENTITATS I PERSONALITATS DEL MÓN DE LA CONSERVACIÓ RECLAMEN LA PROTECCIÓ DE SON BOSC

---

Com ja hem exposat en diverses ocasions, la zona de Son Bosc (Muro), amenaçada per un projecte de camp de golf, presenta una riquesa natural molt important, entre la qual destaca la presència d’una població d’orquídia de prat, /Orchis robusta/, que alberga dues terceres parts de la població europea d’aquesta espècie amenaçada. A més a més hi trobam també diversos hàbitats naturals de zones dunars contemplats a la directiva europea /93/42/CEE de conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres/, algun d’ells assenyalat com de protecció prioritària.

Davant això, diverses entitats i personalitats del món de la conservació ja han manifestat la seva preocupació pel risc que la zona sigui ocupada per un camp de golf, enlloc de dotar-la de la protecció que es mereix.

Entre les entitats podem destacar:

Planta Europa: xarxa internacional d’organitzacions no governamentals i d’administracions que treballen amb l’objectiu d’aturar la pèrdua de biodiversitat vegetal. Engloba 78 organitzacions de 38 països.

PlantLife International: important organització, amb forta implantació al Regne Unit, de botànics i conservacionistes. Entre les seves tasques fonamentals es troba el programa IPAs, per tal de determinar les àrees mundials més importants per la conservació de la flora.

Royal Society for the Protection of Birds: la més important associació britànica per l’estudi i conservació de les aus. Té més d’un milió de socis. Bona part dels turistes ornitòlegs que visiten s’Albufera i s’allotgen a Can Picafort i la Platja de Muro són membres d’aquesta entitat.

Com a mostra del manifestat per aquestes entitats, al seu escrit, Planta Europa conclou que:

(traducció literal) “/Son Bosc és un lloc d’importància botànica internacional. És extremadament fràgil i únic. Únic a Mallorca, a Espanya i fins i tot a Europa. Perdre aquest espai seria perdre una part irreemplaçable del patrimoni natural europeu. La xarxa Planta Europa insta l’Ajuntament de Muro a que rebutgi la idea de construir en aquest lloc i a que protegeixi Son Bosc per què la puguin gaudir les generacions futures/.”

D’altra banda, també han arribat suports d’alguns prestigiosos investigadors, com el del professor Richard Bateman, investigador dels Reials Jardins Botànics de Kew, a Londres (el jardí botànic més prestigiós del món). L’escrit de Bateman és prou significatiu:

(traducció literal) “/Quan recentment vaig esser informat que l’àrea de Son Bosc és actualment l’objecte d’un projecte per construir-hi un camp de golf, i que aquest projecte sembla que pot aprovar-se, inicialment me vaig negar a creure-ho. Me va semblar increïble que un estat membre líder de la Unió Europea pogués donar més prioritat a la construcció d’un altre camp de golf que a la preservació d’una de les orquídies més rares i preuades d’Europa/. (...) /Per damunt de tot, sembla evident que el Parc Natural de s’Albufera s’ha d’ampliar per incloure Son Bosc, per tal de protegir la seva biodiversitat,/ (...). /Possiblement es pot argumentar que el camp de golf atreurà encara més visitants a un ja estibat cantó de Mallorca, però jo puc assegurar al govern de Mallorca que molts dels meus amics i col·legues han visitat Mallorca els darrers anys especialment per explorar la seva història natural en general i Anacamptis robusta en particular. Jo suggeriria que és millor continuar allotjant aquests visitants regulars, enlloc de donar a Mallorca la poca envejable reputació de maltractar els seus actius d’història natural permetent la construcció a Son Bosc/.”

Davant això, tornam a insistir en la necessitat d’actuar urgentment per garantir la protecció definitiva de Son Bosc. En opinió del GOB, la Conselleria de Medi Ambient, i el Govern Antich per extensió, amb la seva manca de reacció, està actuant de forma greument irresponsable.


INFORMACIÓ RELACIONADA:Fes un clic per evitar la construcció d'un camp de golf 
que destruirà la major població europea d'orquídia de prat

_______________________

La Conselleria de Medi Ambient requereix a l’Ajuntament de Muro que acrediti si el projecte del golf de Son Bosc compleix les mesures correctores imposades per la Comissió Balear de Medi Ambient.
Nota Informativa de la CMA (30-11-07)

Un informe del Consell desaconseja dar la licencia al golf por incumplir las DOT
El dictamen asegura que el interés general no habilita a los promotores a desarrollar el proyecto. 

Notícia al DIARIO DE MALLORCA. (30-11-07).

El alcalde de UM de Muro autorizará el golf de Son Bosc y sus socios del PSM amenazan con ir al juez. Notícia a EL MUNDO-EL DIA DE BALEARES (30-11-07).

Roda de premsa conjunta del GOB, UIB, IMEDEA, TAIB i Antigolfos
de Muro a SON BOSC

El GOB considera lamentable i irresponsable la passivitat del Govern
 en relació a la protecció de Son Bosc

Dues terceres parts de la població balear d’orquídia de prat viu a la zona que arrassarà
 el camp de golf de Son Bosc


La biodiversidad de Son Bosc en alerta máxima.
 Un informe científico avisa de las graves consecuencias medioambientales que puede suponer la construcción de un campo de golf. Article d'Enric Culat a L'Almudaina (suplement domicical del Diario de Mallorca,11-11-2007).

Nota informativa del GOB de 27 d'octubre 2007

El GOB demana a Medi Ambient que desbloquegi l’expedient de protecció de Son Bosc

El GOB veu una clara intencionalitat per part de la Conselleria de Medi Ambient 
per permetre la construcció d'un camp de golf vora el Parc Natural de s'Albufera de Mallorca.

Un jutge ordena al Consell que autoritzi un golf vora s'Albufera

MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL "CAS SON BOSC"

A l'any 2004 es retalla l'ampliació del Parc de s'Albufera possibilitant un camp de golf...

 

INICI - HOME

TANCAR FINESTRA