Nota informativa de la UIB


INICI - HOME

 

El Consell de Departament de Biologia de la UIB acorda donar suport a la protecció de Ses Fontanelles i Son Bosc

El Consell de Departament de Biologia de la UIB, que ha tingut lloc avui, 13 de novembre de 2007, ha acordat donar suport a la protecció de Ses Fontanelles i Son Bosc i ha emès el següent comunicat:


Ses Fontanelles i Son Bosc, la seva protecció és imprescindible

El Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, reunit en Consell de Departament el 13 de novembre de 2007, davant del risc de destrucció dels espais naturals de ses Fontanelles i de Son Bosc per a la construcció d'un centre comercial i d'un camp de golf respectivament, vol manifestar a l'opinió pública el següent:

•  La destrucció d'aquests dos espais pot conduir a l'extinció total d'una espècie vegetal, una saladina ( Limonium barceloi ), i a la destrucció de la major població que hi ha a Europa d'una altra, en aquest cas, una orquídia ( Orchis robusta ).

•  L'extinció d'una espècie d'ésser viu és una de les més greus agressions que podem imaginar per al patrimoni natural de les Illes Balears. L'extinció d'una espècie és irreversible, mai podrem imitar el procés evolutiu que ha costat milers d'anys per produir-se.

•  La millor manera d'evitar l'extinció d'una espècie és conservar l'ambient on viu. Solucions d'urgència com ara traslladar les plantes a altres llocs, o cultivar-les a un jardí no ens donen una garantia d'èxit i tampoc de conservació a llarg termini.

•  Un centre comercial, en el cas de ses Fontanelles, i un camp de golf a Son Bosc, banalitzaran el nostre paisatge i el nostre patrimoni natural a un preu elevadíssim: l'extinció d'espècies de plantes i la pèrdua d'uns espais naturals de cada vegada més escassos i valuosos.

•  En els dos casos són zones humides que es troben properes a zones turístiques. Tècnicament és possible recuperar o conservar els valors naturals d'aquests espais i que al mateix temps puguin convertir-se en un recurs turístic. Un recurs que pot diferenciar aquestes zones d'altres espais turístic competidors.

•  A la Badia de Palma s'han degradat, fins a quasi fer-les desaparèixer, les zones humides que hi havia temps enrere. És el cas de la Marina de Magalluf, el Prat de Sant Jordi i ara ses Fontanelles. La destrucció de ses Fontanelles representa la desaparició total d'un valuós tipus d'ecosistema a tota la Badia de Palma. Aquesta situació és impròpia d'una societat avançada.

•  Son Bosc és un espai veí i connectat al Parc de s'Albufera de Mallorca. La construcció d'un camp de golf pot afectar seriosament el conjunt del Parc (profunda alteració del sòl, introducció d'adobs i pesticides, canvi total del paisatge de la zona, modificació del règim hídric de la zona, etc.). De fet, la qualitat ambiental del Parc de s'Albufera ja es troba en una situació molt precària per fet d'estar envoltat d'urbanitzacions, un polígon industrial, una central tèrmica, una depuradora d'aigües residuals i la zona d'agricultura intensiva més gran de Mallorca. La construcció d'aquest camp de golf tancarà l'anell d'espais profundament alterats que ofega el Parc de s'Albufera.

•  Es per tot això que consideram la protecció de ses Fontanelles i de Son Bosc és imprescindible per a la conservació del patrimoni natural de Mallorca.

Font:
http://www.uib.es/ca/infsobre/serveis/generals/comunicacio/actualitat/arxiu/2007/novembre/13/13110707.html

 

 


MES INFORMACIÓ:

La biodiversidad de Son Bosc en alerta máxima.
  Un informe científico avisa de las graves consecuencias medioambientales que puede suponer la construcción de un campo de golf. 
Article d'Enric Culat a L'Almudaina (suplement domicical del Diario de Mallorca,
11-11-2007).

MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL "CAS SON BOSC"

A l'any 2004 es retalla l'ampliació del Parc de s'Albufera possibilitant un camp de golf...

INICI - HOME

TANCAR FINESTRA