13.04.2002

SIS SOM. FRUIT DE LA TERRA

El passat dia 13 d'abril de 2002, el grup SIS SOM va presentar el seu darrer disc Fruit de la terra. A un lloc entrenyable de Ciutat: el pati de la Misericòrdia, on tots els assistens vàrem gaudir de les notes que rebotaven alegres i precises per dins les arcades del claustre. Feia molt de temps que el públic, oïdors, sonadors i balladors, de la música tradicional i popular esperàvem que aquest grup editàs un treball nou. El motiu que no ho fessim ens ho diuen ells mateixos al disc: "No teníem la necessitat de fer-ho, per moltes raons. Una d'elles era la d'assolir una sonoritat que fins ara no havíem trobat, i una altra era la recerca d'un repertori que ens il·lusionàs."

En els quatre discos que han editat: Cançons per a un capvespre, Tres i dos: sis, Sis Som i Antologia tota casta de música tradicional tonades, codolades, romanços, jotes, mateixes, boleros, fandangos…Aquesta riquesa de melodies ens ha arribat des de fa molts anys i ens ha fet conèixer temes que d'altra manera no haguéssim sentit mai. Sobretot, els fandangos, que a Mallorca pràcticament s'havien perdut. Amb Sis Som hem après a fer fandangos, a ballar fandangos a estimar-los i ara també formen una part important en el repertori d'altres grups.

Sis som ha acceptat el repte i amb molta de gosadia ha adaptat i interpretat amb molta cura les partitures de l'arxiu de Sant Felip Neri i altres a més d'aportar peces de creació. Hem d'aprendre a escoltar, a estudiar tot el material -que no és poc- que ens ofereixen en el disc Fruit de la Terra per gaudir-ne i aprofitar-ne tot el que, és segur, que ens pot ensenyar.

Sis Som és una referència ineludible dins del marc de la música tradicional illenca, un dels primers mestres del grup Xaloc Música, que enguany ja ha complit 10 anys, i una referència dels grups que han començat fa poc. Això compensa l'esforç que han realitzat, durant més de vint anys, dins del camp de la investigació, dins del camp de l'ensenyament, quantes persones han ensenyat a fer, a tocar tota classe d'instruments, a interpretar la música tradicinal? A més, el fet d'haver-ho enregistrat en els discos, ha estat molt important perquè ara forma part del patrimoni de tots.


Enhorabona i gràcies per aquest regal!


Tornar