PRESENTACIÓ A L'ESPAI MALLORCA DE BARCELONA
7 d'agost de 2004

LA LLEGENDA DEL COMTE MAL
Xaloc Música. Mallorca. Illes Balears

Des de les Illes Balears, us portam, amb el romanç històric del poeta romàntic Ramon Picó i Campamar la recordança d'una llegenda molt arrelada a la cultura catalana que, a Mallorca, fou adaptada a uns fets que ocorregueren en el segle XVII.
L'aire llunyà ens porta el mite del Comte Arnau en boca dels catalans antics de Sant Joan de les Abadesses. Les naus són partides i l'aire d'avall empeny les veles de forma insistent, però sense violència. La llegenda arribà a Mallorca per mar, amb la cançó del comte Arnau i visqué durant segles a la memòria dels illencs…
No fou fins al segle XVII, en el primer intent de contaminació de la llegenda que el personatge d'Arnau fou canviat pel de Ramon. El comte de Santa Maria de Formiguera, Ramon Burgues de Safortesa, anomenat amb el sobrenom Comte Mal per les penalitats que feia passar als habitadors de les seves terres. Aquest títol nobiliari l'atorgaven els àustries i, bàsicament amb aquest, el comte tenia poder per ajusticiar i, a més, eliminava les franqueses de Jaume I de les quals havien gaudit fins aleshores els pagesos. Una de les maneres de denunciar aquests fets va ser per mitjà de la cançó que era un símbol de protesta i de rebel·lió contra els abusos del comte.
Amb tot això, el romanç prengué més força i arribà fins al segle XIX per font oral. Fou a l'època romàntica que, per una banda, es varen fer diferents reculls de cançons i músiques. El mallorquí Marià Aguiló recollí la primera versió a Catalunya. Al Cançoner Popular de Mallorca, Rafel Ginard, replegà 4 versions diferents -només de les lletres- del romanç a Mallorca; encara en aquell temps hi havia alguna versió que mantenia la figura d'Arnau, en altres apareix el Comte Mal. A altres reculls com el de Josep Massot i Planes s'inclou la música. Per altra banda s'escrigueren diferents poemes sobre aquest tema, com són el de Ramon Picó i Miquel Ferrà, i fins i tot un poema èpic El Comte Mal. Poema en dotze cants de Guillem Colom. Aquest llibre, a més, de contar la història del Comte Mal és farcit de referències a la cultura popular. Altra expressió literària popular que té molta força és la rondalla. La figura del Comte Mal apareix a dues, la que recull mossèn Antoni M. Alcover i la que recull l'arxiduc Lluís Salvador.
El tema De pressa!, inclòs al disc Camins i Rondalles, és un fragment del poema del mateix nom, de Ramon Picó i el musicàrem l'any 1997. Aquesta composició vitalista, se situa en els darrers dies de la vida del comte i el seu cavall que l'acompanyarà eternament.
La imaginació i la literatura novel·len els fets. La casa pairal del Comte Mal situada a Ciutat és a prop del convent de Santa Clara i hi té una torre. Hi ha una barreja d'elements de la llegenda original, com són la mina que anava fins al convent de monges però, s'afegeix una llegenda urbana sobre l'anomenada torre de l'amor; Des d'on un enamorat observava una dona casada que habitava en una altra casa.
La ficció i la realitat es barregen. El personatge llegendari cavalca per terres de Galatzó, la muntanya màgica, desert d'amor per sempre més s'ofega en un pèlag de plor. Per aquesta actuació us hem fet un sonet com a retrobament simbòlic de les dues figures i que constata, com els mateixos canvis fets a diferents èpoques, que la cultura catalana és viva i conserva l'essència de l'avior. Som Ramon, sóc Arnau els uneix amb l'agonia eterna del desamor, el Comte Mal en el seu deliri retroba l'ànima del Comte Arnau i es confonen en la immensitat de la solitud.
Cavalcam sota el cel serè que envolta la terra, la lluna, les estrelles com la mar envolta les illes, els illots, els vaixells. L'aire gronxa l'ànima volàtil i la mar bressa el plor que brolla incessant. El cel obert ens mostra l'infinitat de la tenacitat pregona, la feina de molts d'estels que sempre llueixen per a tots nosaltres i ens acompanyen tostemps dins l'airecel.
La festa tradicional a les Illes Balears és plena de música i de balls populars. Fa més de vint anys que hem recuperat el ball obert a sa plaça, i des d'aleshores, no només s'ha conservat, sinó que ha crescut any rere any a les Illes i a Catalunya, amb la participació activa de tot el poble. Us en farem una mostra de les diferents modalitats: boleros, jotes i fandangos amb temes dels discs Mihrayan i Capicua i els darrers que hem inclòs al treball discogràfic Sort. Dels temes que us oferirem uns són de composició pròpia i altres són populars de Mallorca i Menorca. El grup Xaloc Música des de l'any 1992 treballam per conservar i dignificar la música popular mallorquina. Amb una base tradicional cream cançons noves que donen vitalitat i actualitat a la música popular de les Illes Balears que amb la complicitat de grans i petits es ballen incansables a les places.


Tornar