LÓPEZ SASTRE, M. Pilar (REIONA) : Música a sa Plaça. Xaloc Música 10. Palma, 2002: Documenta Balear.

ISBN 84-95694-51-4

XALOC MÚSICA 10. MÚSICA A SA PLAÇA


Dins de la celebració dels 10 anys del grup Xaloc Música, també hem fet un llibre, us en faré cinc cèntims del que us contam a Música a sa plaça que presentarem el dia 14 de setembre al pati de la Misericòrdia, perquè us faceu una idea del contingut.
El llibre té dues parts ben diferenciades. A la primera es recullen els 24 articles de les col·laboracions sobre temes diversos. Els antics components del grup, les monitores i monitors de ball de bot, els balladors i balladores, les associacions de veïns, les sonadores i sonadors, els poetes, escriptors i escriptores, els professors i professores, periodistes, dinamitzadores i dinamitzadors de la cultura popular…ens conten el que han volgut expressar sobre el ball i la música popular.
Els articles expressen les opinions dels seus autors. No hem demanat a tothom que en fes un article, i no tothom a qui l’hem demanat ens l’ha fet. És una tria i una resposta que ha quedat així amb les aportacions que hi ha al llibre.

Teniu ben en compte que no és exhaustiu —no és aquesta la nostra intenció—, per tant, segur que falten coses i en sobren d’altres. Tanmateix no pretén ser un llibre d’història, sinó un simple recull d’experiències. Es reflecteixen les vivències d’un col·lectiu que està fent una tasca molt important, constant i ben feta.
A la segona us contam tota la feina que ha fet el grup Xaloc Música durant aquests 10 anys. De les actuacions, us en descrivim les que feim, els llocs on hem actuat i el motius pels quals convoquen un grup de música tradicional, que al llarg d’aquests anys han estat molt diversos. Hi ha un apartat per a les dedicatòries. L’entrada dins les noves tecnologies de comunicació: la pàgina web. També us contam quines coses hem fet per celebrar els 10 anys. A la discografia us explicam detalladament cada disc, el contingut de les cançons, les col·laborancions,… Pel que fa a la música hem pensat que seria més pràctic fer unes separates amb les partitures i les lletres de les cançons; cadascuna correspondrà a les cançons que hi ha als quatre discos.
La part dedicada a la música conté tot el repertori que hem interpretat durant els deu anys, encara que l’haguem sonada poques vegades. Hem separat els temes tradicionals i els temes propis. Dins els propis no només hi ha els que hem compost nosaltres, sinó també els que en una part, ja sigui lletra o música, hem fet nosaltres; i d’altres que ens han donat especialment els autors perquè els interpretàs el grup Xaloc Música. Hi ha molts de temes que ja no tocam —la gran majoria són tradicionals—, però n’hi d’altres que mai no hem deixat de fer-los, com per exemple el bolero Mallorquí, el fandango Pollencí, la jota du Peuet o el bolero de Santa Maria.

Dos índexs clouen el llibre: un de grups i escoles i un altre de noms. Contenen els grups, escoles i noms que apareixen en aquest llibre.
Us volem fer arribar a tots, de manera sincera i emocionada, el nostre agraïment per totes les col·laboracions que heu fetes de forma molt diversa. També volem destacar la generositat de la gent, que ha participat de forma desinteressada.
L’experiència de poder comprovar la riquesa humana de la gent i compartir la vivència de tothom que hi ha participat, ens ha satisfet i gratificat profundament, molt més que haver fet o editat el llibre, que esperam que guardeu com un bon record.
Ens heu emocionat amb el tracte personal i les vivències que ens heu contat als articles. Us hem robat el vostre temps i heu respost amb el millor somriure.
Pensam que en el nostre col·lectiu hi ha molt bona gent i és segur que entre tots farem coses importants per la cultura de les Illes Balears.
Gràcies a tots. PILAR REIONA

LÓPEZ SASTRE, M. Pilar (REIONA) : Palma, Ciutat de Poesia. (en col·laboració). Palma, 1999: Ajuntament de Palma.


Tornar